Corinne heeft een hersentumor: “Ik heb altijd geleefd”

Woensdag 17 april 2024

Door Jasmijn ten Napel

Corinne Reerink (53), 12 jaar getrouwd met Jaap, een vrouw vol levenslust en avontuur, werd in augustus plotseling geconfronteerd met een onverwachte wending in haar leven – een hersentumor. Binnen een week moest ze vanuit een wereld die stilstond overschakelen naar het maken van keuzes met betrekking tot haar testament en nalatenschap.

“Ik werd neurologisch getest in het ziekenhuis. En een CT scan werd gemaakt. Op die foto was een hersentumor te zien, en ja, dan staat je wereld op zijn kop.”


In januari werd Corinne op de wachtlijst geplaatst voor een rugoperatie vanwege pijn door een weggegleden tussenwervel. Een maand later viel ze van haar fiets, met een gebroken neus tot gevolg. “Nog voordat ik aan mijn neus was geholpen, was ik samen met Jaap bij vrienden op bezoek op de camping toen ik plotseling een aanval kreeg. Ik begon te schoppen en te slaan en gek te doen. De ambulance kwam en ze vertelden me dat door de medicijnen voor de pijn in mijn rug ik een paniekaanval had. Diezelfde week ging het nog een keer mis. Er werd mij verteld dat het aan mijn rug lag.”

Is het dan zo erg?

Toen Corinne herstellende was van haar neusoperatie kreeg ze in de supermarkt weer een aanval. “Ik kreeg die week zo erge hoofdpijn, zo verschrikkelijk veel hoofdpijn. Ik ben niet bekend met migraine of andere hoofdpijn gerelateerde klachten, dus voor mij was het heel vreemd. Zaterdags werd ik getest in het ziekenhuis en op de scan was een tumor te zien.” Tranen rollen over haar wangen. Ze neemt een paar slokken water en zegt: “Je beleeft het een beetje opnieuw, als ik het vanaf het begin vertel. Ik dacht eigenlijk niet gelijk aan kanker, gewoon dat het niet goed zat ik mijn hoofd. Je gaat je familie informeren en die schrikken, en dan denk je, jeetje, is het dan zo erg?”

“Ze hebben me verder getest over mijn hele lichaam. Ik moest in het ziekenhuis blijven en kreeg gesprekken met een oncoloog. Ik kreeg gelijk de boodschap dat het niet goed was en dat ik een week later al geopereerd zou worden. De dagen voor de operatie waren een emotionele rollercoaster. Ik begon praktisch te denken over mijn nalatenschap en heb stukken opgemaakt met de notaris en huisarts, wat mijn wensen zijn. Ik wil graag kwaliteit van leven en niet kwantiteit. En toen heb ik nog de dag voor mijn operatie een barbecue georganiseerd voor mijn familie.”

Dat klinkt weer… heftig, ja heftig

“Dan wordt je wakker en dan ben je geholpen. De hersentumor bleek een tumor van de vierde gradatie, de meest agressieve variant. Je moet opeens overal hulp bij krijgen, met naar de wc gaan, omkleden, echt alles. Ik was gedesoriënteerd en had een coördinatieprobleem aan mijn rechterkant, daar heb ik geen gevoel meer. Dat ik kan praten is wel nog heel prettig, je weet niet wat je kan verwachten.” Ze plaatst haar wijsvinger op haar hoofd over de plek waar het litteken van de operatie zit. “Ik heb een week in het ziekenhuis gelegen, heel angstig om naar huis te gaan want ik kan amper staan. We kregen thuis allemaal hulpmiddelen, een rollator, een rolstoel, gelukkig kan dat allemaal. En ja, dan moet je de trap op en dat wil dan gewoon niet.”

“Ik ben altijd iemand geweest die voluit leeft, daar ben ik nu heel dankbaar voor.”

“Mijn behandeling bestond uit chemotherapie in tabletvorm en een versnelde en zwaardere bestraling aan de hand van een studie. Nu mag ik volgende week starten met mijn laatste ronde chemo. Ook dat is eng, dat is het laatste en dan ben ik uitbehandeld. Dat klinkt weer..heftig, ja heftig.”

“Ik ben tijdens mijn behandeling terecht gekomen bij Stichting K’LEEF. Dit is voor mij een veilige omgeving waar ik kan blijven bewegen en waar ik kracht uit haal. Er is hier zoveel mogelijk. Er is mogelijkheid om te schilderen, er is yoga en zanggroep. Zelf vind ik het heerlijk om buiten te sporten, ik haal er enorm veel energie uit.”

Bij stichting K’LEEF in Apeldoorn kun je terecht voor het complete plaatje. Er zijn gespreksgroepen met professionele vrijwilligers, informatiebijeenkomsten en spreekuren. Voor wie een luisterend oor zoekt staat altijd koffie klaar. “Zelf heb ik me hier een keer laten masseren door professionals en heb ik via de stichting hulp gekregen van de notaris en financiële experts.”

Volop genoten 

“Ik heb ergens altijd al het gevoel gehad dat ik niet oud zou worden. Iedereen gaat dood, ik alleen wat eerder. Vorige week heb ik de foto’s uitgezocht voor mijn uitvaart. Ik vind het toch fijn dat ik daar nog iets regie over heb. Ik heb ze alvast uitgekozen voor mijn familie, om Jaap daarin ook te ontlasten.” Corinne staat nuchter in het leven. Ze wordt blij van dingen doen, naar buiten gaan, onder de mensen zijn en op vakantie gaan. “Mijn houvast is op dit moment een reis die ik over een aantal weken heb geboekt, naar Sri Lanka. 3,5 week rondreizen en vertoeven op het strand, daar kan ik echt van genieten.”

“Ik ben altijd iemand geweest die voluit leeft, daar ben ik nu heel dankbaar voor. Ik heb als hostess gewerkt in diverse landen, vrijwilligerswerk gedaan in Ghana, naar Zanzibar, Gambia, Gran Canaria en nog veel meer landen geweest. Ik heb jarenlang bij de musical gezeten, altijd gezongen, altijd gedanst. Ik heb altijd geleefd en volop genoten. “

“Jaap denkt dat ik nog een aantal jaar heb, zelf weet ik het niet, ik leef in het moment. Mijn scan vorige week was positief, de volgende scan zal weer spannend zijn. Maar ik blijf genieten, genieten van de zon, het heerlijke weer en ik heb zin in de vakantie.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!