Cultuurplein of Cultuurhof?

Woensdag 7 april 2010

Door Gerrit Steenbergen

Debat in Acec over de binnenruimte bij het Cultuurkwartier.

Veel mensen hadden de moeite genomen om naar Acec te komen om mee te praten over de ruimtelijke problemen van het gebied tussen Coda en het Huis voor Schoone Kunsten.

Het debat stond onder leiding Johan Kruithof,  en op uitnodiging waren aanwezig Martijn van Duivenboden, directeur Gigant, Jasper van der Graaf, cultuurambtenaar gemeente Apeldoorn, Jesse van Lienen, interieurarchitect en Lars Courage, architect en Mevr Reinders, directeur Coda

Redmar de Haan gaf een korte inleiding naar aanleiding van een door hem  gevoerd onderzoek naar de ruimtelijke kwaliteit deze ruimte.

Hij deed dit op basis van de uitgangspunten van de Deense architect Gehl. Centraal daar binnen staat de menselijke maat en de beleving van de ruimte door de mensen.

Een van de gedachten is dat mensen de stad weer moeten heroveren.  Er voor zorgen dat de leefbaarheid, de  menselijke  schaal weer terugkeert.

Vrijwel iedereen was het er over eens dat de ruimte met name door het plaatsen van al die hekken heel mensonvriendelijk was geworden. Het is duidelijk een gesloten zone waar het blijkbaar niet prettig toeven is. Aanpak hiervan werd dan ook als urgent ervaren.

Een van de belangrijke thema,s in de discussie was de vraag of je het nu moest zien als een plein of een hofje. Bij een plein moet je kunnen wegkijken en is het meer een doorgangruimte en verbindingsruimte.  Dit zal het in geen geval kunnen worden.

De neiging was er dan ook om het te zien als een hofje waar een prettig tijdelijk verblijf tot de mogelijkheden moest behoren.  Daarnaast bestaat er een blijvende zorg over de beheersbaarheid bij permanente openstelling.

Tijdelijke openstelling lijkt nog de meest praktische oplossing waarbij de openingstijden van de instellingen Coda en Gigant maatgevend zijn. Een deel van de gehate hekken kan dan weg. In de nacht gaat het hof op slot.

Vanuit zowel Coda als Gigant waren er nog geen heldere oplossingen en was er een afwachtende houding. Dit hing samen met het feit, dat beide partijen met de Gemeente werken aan een plan voor deze ruimte.  Daarop wilden of konden ze niet vooruitlopen.  Als vervolg op deze discussie lijkt mij de presentatie van deze plannen voor  binnenruimte in een zelfde setting een aardige gedachte.

Veel bezoekers van Gigant en Coda zijn geïnteresseerd in een goede oplossing voor dit probleem.

De vraag is dan ook of openstelling van het binnenterrein moet wachten op de Gemeente of dat de instellingen met een voorlopige dag- avondopenstelling kunnen komen. Daarnaast wat simpele middelen om aantrekkelijkheid te vergroten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!