Dag van de mantelzorg in Apeldoorn

Maandag 10 november 2014

Door StrangeArt

StrangeArt

Stichting “De Kap” organiseerde afgelopen zaterdag een “verwendag” voor mantelzorgers.

Geen dag van reflectie en politiek, geen raadsleden die in gesprek gaan. Gewoon, je even lekker laten verwennen. Even los van de hectiek van het mantelzorger zijn. Voetmassage, schoonheidsbehandeling, kaarsen maken, schilderen, percussie of leren met een I-pad te werken. Het kon allemaal.

Het landelijke thema mantelzorg was dit jaar “verhalen vertellen”. De Kap heeft dit letterlijk opgepakt. Een hardcover boek met tien indringende interviews van Mantelzorgers. Het leven met, de berusting, de soms schijnende overbelasting. De titel van dit boek is “dat doe je gewoon”. De levensinstelling “dat doe je gewoon” is een attitude waar geen van hogerhand opgelegde participatie maatschappij tegen op kan.

Over participatie maatschappij: Veel mensen realiseren zich nu niet dat ze mantelzorger zijn. Na 2015 worden echter veel mensen gedwongen mantelzorger. Deze mantelzorgers kunnen niet handelen vanuit “dat doe je gewoon”. Het zal worden “dat moet je doen”. Drukke stressvolle baan, drie opgroeiende kinderen, maakt niet uit, je moet je oude demente vader verzorgen, de verantwoordelijkheid dat hij niet vervuilt, niet gaat zwerven, niet het gas aan laat, die verantwoordelijkheid moet je nemen. De participatie maatschappij dus.

Ik doe niet aan waarzeggerij. Maar, de komende jaren zult u veel horen over verharding in de maatschappij. Ouderen die niet meer voor zich zelf kunnen zorgen. Dagbesteding voor (psychisch) gehandicapten die verdwijnt. Werk in een sociale werkplaats wat verdwijnt.

Om Samsom de fractievoorzitter van de PvdA te citeren (Over zijn gehandicapte dochter Benthe): “Ik zie met angst en beven dat we als maatschappij de onderste sport van de maatschappelijke ladder steeds hoger optrekken.” En “De gedachte aan hoe het daarna verder moet, grijpt me naar de keel”.

Over de foto: Wethouder Paul Blokhuis neemt het boek “Dat doe je gewoon” in ontvangst (Sorry Paul, je hoofd staat er niet op).

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!