De één-dags hype; De Slotervaart-fuss. En verder?

Zaterdag 5 december 2015

Door Eppo Gutteling

Ik wist werkelijk niet wat ik hoorde op NPO1 en BNR op 11 november; het Slotervaart-ziekenhuis dat jarenlang z’n balanstotaal versterkt heeft over de rug van een proef met hét heroïne-experiment met uitgeselecteerde verslaafden.

In de periode 1998-2006 was ik wethouder van Apeldoorn.

Het is gelukt, samen met VVD-wethouder Ronald Ober -hij leeft niet meer- om “plattelands”-Apeldoorn mee te laten doen in het door het Min. van VWS georganiseerde experiment dat begeleid werd door (UVA) prof. dr. Wim van den Brink, om óók aan een geselecteerde kleine groep verslaafden alhier, gereguleerd heroïne te verstrekken.
Kan niet anders: uit de “Slotervaartfabriek” !

Vanaf 2006 schoof dat Ministerie -en nog steeds!- voor 24 verslaafden 6 ton naar Apeldoorn voor de verstrekkings-proef. In heel NL. gaat het om ja,ja; 700 verslaafden. De gelukkigen. Dus rekent u het even rustig uit. Kost ook even tijd om uit te zoeken wat Apeldoorn daar zelf nog aan bijdraagt. Zelfs de gepantserde wagen die de dope komt brengen zitten in de 6 ton. Het luikje in Omnizorg waar het doorheen moet én de kosten van de zgn. gebruikersruimte zijn jaarlijks voor rekening van de gemeente.

Dat experiment is na vier jaar, in 2010, in de Randstad en in Apeldoorn als succesvol geëvalueerd!

En wat gebeurde vervolgens. Onder invloed van kabinetten waar op dit dossier CDA-ers en VVD-ers het voor het zeggen hadden, bleef het een “eeuwig experiment”.
Het mocht niet effectief zijn. “NL-war-on-drugs”. Met alle ontluisterende gevolgen voor alle andere verslaafden van dien.
Terwijl het leven van hen zoveel beter kan. En goedkoper. Ik weet zeker dat voor kankerpatiënten, voor dat andere opium-derivaat, “Morfine”, er geen € 25.000,- per jaar wordt uitgegeven

En nu wordt het geframed naar; teveel centjes die Slotervaart verdiend heeft.
Tja, als je de markt klein houdt, worden er centjes verdiend. Je bent unique-seller.

Ik was net raadslid in 1986 toen ik met informatie van de (toen nog) Apeldoornse Zwitsal fabrieken -de grootste fabrikant van “brown-sugar” in NL.- , de Raad voorgehouden heb, dat de jaarlijkse “levensvoorraad” aan heroïne voor een junk die anders voor NGL 50.000 bij elkaar jatte of hoereerde, door Zwitsal voor NGL 500 geproduceerd kon worden.

Mensen proppen van alles naar binnen; alcohol, MDMA, nicotine, coke, et cetera.

Om het te “reguleren” houden we in Nederland experimenten vol; -eeuwig-. Testen we pillen, reguleren we geen fatsoenlijke teelt voor coffeeshops en zijn heroïne- en cristal-meth-junks die langs onze straten schuimen nog steeds zielige mensen die we geen perspectief bieden door echt te reguleren (op recept).

Canada, gaat ons voorbij, US-staten, Mexico, Paraguay. En in Zwitserland hebben ze (Ronald en ik hebben daar de weldaad aan oplossingen mogen bekijken) het heroïneprobleem al sinds medio negentiger jaren onder de knie.

Pak door, over de waan van deze dag heen. Ook in Apeldoorn. Regel het!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!