De Apeldoornse bevrijding dichterbij – 5 persoonlijke verhalen

Zondag 12 april 2020

Door Redactie

De Apeldoornse bevrijding was een bijzondere gebeurtenis, niet alleen voor onze stad; het markeerde ook het begin van het einde voor de Duitse bezetter in heel Nederland. Daarom is het belangrijk om op 17 april, aanstaande vrijdag, het 75-jarig jubileum de aandacht te geven die het verdient. Op die dag hijst heel Apeldoorn de vlag, ter nagedachtenis aan onze helden. Morgen, maandag 13 april, trappen wij de reeks ‘Bevrijdingsverhalen’ af: 5 persoonlijke verhalen van Canadese veteranen en Apeldoornse burgers over die onzekere tijd aan het einde van de oorlog.

Blijven herinneren

Het aankomende 75-jarig jubileum is het eerste lustrum waar geen Canadese veteranen bij aanwezig zijn. De meesten van hen zijn ondertussen overleden, of te oud om de lange reis nog te maken. Met deze afwezigheid zouden ook de bijzondere herinneringen verloren kunnen gaan. Echter, het zijn juiste de persoonlijke verhalen van deze mannen en vrouwen die een defilé kleur geven en de herinnering aan de Apeldoornse bevrijding springlevend houden.

Het is dus belangrijk dat we het stokje overnemen en nieuwe manieren vinden om deze persoonlijke verhalen te blijven delen. Hiervoor zou aankomende vrijdag, 17 april, de aftrap zijn voor zowel het Buitenmuseum als de Canadian Walk. Echter, beiden zijn door de coronacrisis uitgesteld. Toch mag 17 april niet onopgemerkt passeren.

Bevrijdingsverhalen

Daarom trappen wij morgen, maandag 13 april, de reeks ‘Bevrijdingsverhalen af. Vijf verhalen, elke dag één, die 17 april en de Apeldoornse bevrijding dichterbij halen. We ontdekken in deze verhalen onder andere de kracht van de Nederlandse dankbaarheid, dat zelfs een oorlog de liefde niet tegenhoudt, maar ook dat kwajongensstreken in oorlogstijd een levensgevaarlijk zijn.

‘Bevrijdingsverhalen’ is een bijzondere reeks, waarmee we je dichterbij de geschiedenis van deze stad willen brengen. Een geschiedenis die het waard is om in alle detail herinnerd te worden, van de bevrijding tot aan de mensen die erbij waren. Laten we de herinneringen aan de Apeldoornse bevrijding levend houden—abonneer je op onze kanalen om op de hoogte te blijven van de verhalen en hijs samen met ons op 17 april de vlag ter nagedachtenis aan de helden die voor ons vochten en vielen.

Overweeg ook de aanschaf van een heuse Apeldoornse bevrijdingsvlag, uitgebracht door de Veluwse Vlaggen Industrie. De opbrengst gaat volledig naar het Rode Kruis om ze bij te staan tijdens de coronacrisis. Zo gedenk je onze helden van vroeger en steun je die van nu.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

vier17april

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!