Raamschilderingen kleuren binnenkort weer de etalages in de binnenstad

Donderdag 22 september 2022

Door Nikki Vredenberg

Dit weekend verandert Apeldoorn in een waar tekenparadijs. Bezoekers kunnen genieten van de mooiste raamtekeningen door de hele stad, deelnemen aan diverse tekenactiviteiten en nog veel meer.

The Big Draw

The Big Draw is een evenement waarbij Apeldoorners worden uitgedaagd om te tekenen. Het is een laagdrempelige manier om naar kunst en tekenen te kijken en om mee te doen aan de diverse, gratis activiteiten. Ondernemers in de binnenstad hebben hun etalage beschikbaar gesteld voor Apeldoornse kunstenaars als onderdeel van de ramenroute. Ik sprak met de deelnemende ondernemer Maarten Vaarkamp, van Shirts & co, en met beeldend kunstenaar Simon van der Weerd. Simon vertelt “Ik werd gebeld door de organisatie of ik mee wilde doen. Toen ik me er een beetje in verdiepte zag ik dat Maarten mee deed. Ik belde hem om en toen vroeg hij of ik mee wilde doen met zijn etalage”. Lachend vult Maarten hem aan: “We kennen elkaar al 35 jaar. Hoe tof is het dat we dit samen kunnen doen voor Apeldoorn.”

Verbinding in Apeldoorn

Anita Waltman organisator van The Big Draw en zelf ook artiest. Ze hoopt dat Apeldoornse bewoners en andere bezoekers worden verrast door het evenement en door alles wat er te zien en beleven is. “Mensen denken bij tekenen vaak aan een blaadje en een potlood. Het zou mooi zijn als ze hierdoor anders gaan kijken naar kunst.” Ook legt ze uit dat het een mooie manier is om mensen samen te brengen. “Het tekenen verbindt iedereen. Volstrekt vreemden creëren samen misschien wel de meest geweldige dingen.”

Come back to colour

De deelnemende kunstenaars mogen zelf bedenken wat ze maken. Sommige ondernemingen vragen de kunstenaar wel om iets van hun onderneming terug te laten komen. Simon vertelt dat hij zijn tekening helemaal zelf mocht invullen en al snel wist wat hij wilde. “Er is zoveel negativiteit om ons heen. Ik kan alleen maar denken, de zon schijnt, ik heb te eten, ik kan autorijden. Ik ben mij erg bewust van mijn bevoorrechte positie.” De organisatie van The Big Draw heeft als enige opdracht om minimaal één kleur te gebruiken. Het thema dit jaar is namelijk ‘Come back to colour’. De boodschap hiervan is; sta eens stil bij hoe kleurrijk jouw leven is. In Simon’s tekening komt dit terug in het woord ‘lucky’, Deze wordt geel om het woord extra kracht bij te zetten.

Deelnemen

Ondernemingen en kunstenaars hebben ieder hun eigen redenen om mee te doen. Om de stad op te vrolijken, om naamsbekendheid te creëren, om de stad aantrekkelijker te maken en zo zijn er nog meer redenen. Ook Simon en Maarten weten goed waarom zij meedoen aan The Big Draw. Simon legt uit dat hij zich de laatste jaren steeds meer een Apeldoorner is gaan voelen. Volgens hem zijn (terugkerende) evenementen in Apeldoorn daar een belangrijke oorzaak van. “Je komt ook steeds weer dezelfde gezichten tegen. Als je jong bent is dat het laatste waar je zin in hebt, maar nu vind ik het juist heerlijk. Zelf kunnen meewerken aan zo’n evenement maakt het extra speciaal.” Voor Maarten is het creëren van verbinding een belangrijke reden om mee te doen. “Als winkel is alles al snel commercieel. Met dit soort evenementen kan ik mensen laten samenkomen en prikkelen. Daar stel ik mijn toko graag beschikbaar voor.”

Kom genieten en tekenen

The Big Draw is in Apeldoorn te beleven van 22 tot 25 september. Bekijk de website voor het uitgebreide programma. Bezoek de kunst exposities, neem deel aan de diverse gratis (teken) workshops en andere activiteiten en loop de ramenroute. Geniet van de creaties van anderen en ontdek de creativiteit in jezelf.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!