De Blije Kast: “Mensen zijn dankbaar”

Vrijdag 30 juni 2023

Door Kevin van Es

Wat moet je doen als je geen geld hebt voor essentiële artikelen? Of als je voor de deuren van een gesloten supermarkt staat? Angela Erkelens heeft hier een originele en sympathieke oplossing voor: De Blije Kast Apeldoorn. In de kast vind je vooral houdbare levensmiddelen, huishoudproducten, menstruatieproducten en ruil-/zwerfboeken.

Idee

De kast is een particulier initiatief van Angela, samen met haar vrouw Brenda, en staat in de Maten. Angela komt uit Zuid-Friesland en Brenda uit Apeldoorn. Het stel is woonachtig in Apeldoorn, maar heeft al verschillende plekken van het land ontdekt. Het doel van de kast is duidelijk: “mensen met financiële of andere problemen helpen met producten,” aldus Angela.

Het begin

Op zoek naar het begin van de kast gaan we terug naar september 2022, Angela en Brenda vullen een kast met gratis minima producten en boeken. “Denk hierbij aan maandverband, tampons, toiletpapier, houdbaar eten en drinken maar ook zogeheten ‘blije producten’ zoals koekjes en snoepjes,” vertelt Angela. De spullen zijn populair bij verschillende doelgroepen, zo benadrukt Angela: “De mensen die behoefte aan deze hulp hebben, lopen aardig uit elkaar. Denk aan een alleenstaande vader die geen spullen voor zijn menstruerende dochter heeft, gezinnen met niet zoveel geld. Eigenlijk iedereen die het nodig heeft.’ 

Sociaal arm

Wel heeft Angela het gevoel dat er ook veel mensen komen die sociaal arm zijn: “Vaak ga ik dan kort met ze kletsen. Dit levert soms bijzondere gesprekken op. Laatst stond een man al een aantal minuten te kijken in de kast. Ik vroeg: waar heeft u echt zin in? Meneer gaf aan zin te hebben in een sateetje, deze had ik toevallig nog in de vriezer liggen en heb ik hem gegeven.” De bedoeling is dat mensen maximaal drie artikelen pakken, maar Angela is zeker bereid mee te denken: “Pas geleden had iemand drie films uit de kast gehaald. Hij had ook wel interesse in een zak nootjes, maar durfde deze niet te pakken. Uiteindelijk heb ik de man blij gemaakt: ook de nootjes mochten mee naar huis.” 

Pakken en vullen

De kast liep meteen goed, ook vanuit haar omgeving ontving Angela veel positieve reacties: “Mensen zijn dankbaar. Het is super fijn om te zien als mensen iets pakken, maar het is ook mooi om te zien dat mensen de kast bijvullen. Laatste belde er een moeder met haar zoon aan om knakworsten te brengen. Ze weten mij dus te vinden.”

Krachten bundelen

De Blije Kast is niet alleen in Apeldoorn, verzekert Angela: “Je hebt nu zo’n 30 kastjes in Apeldoorn. Je ziet dat de nood heel groot is. De groep mensen die niet in aanmerkingen komt voor hulp is fors. Het kastje is toegankelijk en anoniem.” Angela hoopt snel de krachten te bundelen: “We proberen nu iets collectiefs op te zetten, Deelkasten Apeldoorn, zodat we als beheerders van deelkasten in de gemeente Apeldoorn spullen kunnen uitwisselen.” Dus stel je voor: de tampons blijven op de ene locatie lang liggen, maar lopen in de andere kast juist als een trein. Dan weten de beheerders dat ze de voorraad daarop moeten afstemmen. Daarnaast hoopt Angela op een paar ambassadeurs per gebied.

De Blije Kast staat aan de Warenargaarde 834, in Apeldoorn. Wil jij zelf ook iets bijdragen aan dit initiatief, of heb je andere vragen? Angela is te bereiken op de mail. Je kunt de Blije Kast Apeldoorn ook volgen op social media, zoals Instagram en Facebook. Meer informatie over het idee vind je op de website van de deelkast.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!