Nieuw jongerencafé in Apeldoornse binnenstad

Donderdag 13 juli 2023

Door Kevin van Es

Een plek waar jongeren kunnen samenkomen, kletsen en genieten van een muziekje onder het genot van een biertje. Dit zijn de plannen van Sebastiaan (44) en Wietske (41) Kruyswijk, de eigenaren van het nieuwe jongerencafé met christelijke elementen. Het café zit in het oude pand van Schenkers, aan de Van Kinsbergenstraat. Ze noemen het ‘Lighthouse’. Waar komt dit idee vandaan? En wat mogen we van het café verwachten?

Het idee

Het idee komt volgens Sebastiaan voort uit het feit dat het stel zelf ook twee kinderen heeft: “Vroeger hadden wij een plek waar we ‘s weekends lekker konden chillen en een biertje drinken. Dit misten wij een beetje. De jongeren zijn bekend met grote evenementen zoals de EO jongerendag, waar een bijzondere vibe ontstaat. Wij wilden graag iets buiten deze evenementen organiseren, waardoor dit gevoel onder de jongeren blijft hangen.” Het café is zeker niet alleen voor christelijke jongeren bedoeld, zo benadrukt Sebastiaan: “we hopen dat de bezoekers vrienden en vriendinnen meenemen, iedereen is welkom.”

De deuren van het jongerencafé openden afgelopen 8 juli voor het eerst voor bezoekers. In het pand in de Apeldoornse binnenstad krijgen de jongeren de kans om het hun stapavond zelf in te kleuren, zo vertelt Sebastiaan: “We spelen in op de behoefte van de jongeren. Wij zijn ervaren ondernemen en willen helpen de plannen van de jongeren te realiseren. We hebben positieve ervaringen met projecten en het is meestal succesvol. Maar zoals ik al zei: de jongeren moeten het gaan dragen, wij willen het faciliteren.” In Apeldoorn heb je veel verschillende kerken en daardoor veel verschillende vriendengroepen, zo stelt Sebastiaan. Hij hoopt dat Lighthouse verbindend kan werken.

“We hebben wel een marktonderzoek gedaan en een enquête verstuurd. Hieruit bleek dat er wel degelijk vraag was onder de jongeren. Als het niet aanslaat, hebben de jongeren dat ook bepaald. Als de jeugd het leuk vindt, pakken ze het snel genoeg op.” Sebastiaan hoorde al veel positieve verhalen over de locatie: “ik kreeg meteen te horen dat de sfeer hier altijd goed is. Ik heb al vanuit de buurt vernomen dat een man hier 60 jaar geleden bijbelstudie heeft gevolgd. Super interessant!”

Ontdekken

In het café krijgen jongeren de tijd om alles zelf te ontdekken. “We gaan redelijk vroeg dicht, dus sommige jongeren trekken nog even de stad in, andere bezoekers keren huiswaarts”, aldus Sebastiaan. Volgens de initiatiefnemer hebben de jongeren de kans gekregen om mee te beslissen: “De muziek die we draaien is volledig afgesteld door de jongeren zelf. In de Lighthouse-groepsapp is een enquête gestuurd met de vraag: welke muziek willen jullie horen?” De balans tussen christelijke en reguliere muziek bleek ongeveer 50/50. Dat de jeugd betrokken is viel Sebastiaan ook al op tijdens het verbouwen: “tijdens het opbouwen kwamen elke dag nieuwe jongeren bij klussen.”

Bier en wijn

Tijdens de avonden wordt rekening gehouden met de verschillende behoeften van de bezoekers. Op de vrijdagavond wordt er geen alcohol geschonken, terwijl op zaterdagen, gericht op de 16+ doelgroep, er wel alcohol wordt aangeboden. Sterke dranken zijn niet opgenomen in het assortiment. “Op zaterdag schenken we bier en wijn. Ons bier, zowel witbier als gewoon bier, komt van het merk Vedett,” vertelt Sebastiaan.” vertelt Sebastiaan.

Initiatiefnemers

Sebastiaan en Wietske hebben al meerdere ondernemingen gehad. Het stel heeft naar eigen zeggen op allerlei plekken gewoond: “voorheen hebben wij ons drie jaar ingezet om jonge meiden in Frankrijk uit de prostitutie te halen.” Het paar woont al meer dan tien jaar in Apeldoorn. Sebastiaan geeft aan dat hij en zijn vrouw lid zijn van de Tabernakelkerk, aan de Waalstraat. Het initiatief staat echter los van de kerk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!