De kroon op het werk

Zondag 26 april 2015

Door Ton Wulferink

Als iemand een jaar geleden gezegd zou hebben dat ik een zondag ging besteden aan “cross faction art” in een “augmented reality massively multiplayer online GPS-dependent game” dan had ik diegene net zo glazig aangekeken als jullie nu mijn blog lezen. Toch is dat wat ik de dag voor Koningsdag doe.

Ingress is een augmented realityspel, dat massaal online gespeeld wordt op smartphones. Echte monumenten, kerken en bezienswaardigheden in de hele wereld en dus ook in Apeldoorn zijn punten in het spel en je kan alleen spelen als je binnen vijfentwintig meter van een punt staat. Twee partijen strijden met elkaar, de “blauwen” en de “groenen”. Ze proberen punten aan elkaar te verbinden en zo driehoekige velden te creëren. Om te kunnen verbinden dien je eerst de sleutel op te halen van een punt waarnaar je een verbinding wilt leggen. De partij met de meeste en grootste velden wint. Verbindingen mogen elkaar niet kruisen.

Zijn je de blauwe stickers in Apeldoorn op lantaarnpalen en verkeerslichten wel eens opgevallen? Ze vragen je om lid te worden van de blauwe partij. Heb je wel eens een groepje mensen bij elkaar gezien bij een monument, druk bezig met hun smartphone welke meestal verbonden is aan een battery pack? Dat zijn Ingress spelers, “agents”.

Door het spel leer ik speciale plaatsen in Apeldoorn kennen die tot nu toe voor me verborgen waren. Een grafheuvelmonument in het bos bij de Loolaan tegenover de Piet Joubertstraat? Het verhaal achter de monumenten in het Oranjepark? Het watermansculptuur in Orden? Ken jij ze?
Door het spel ontmoet ik spelers van de eigen en de tegenpartij omdat je elkaar tegen komt bij die punten in het spel.
Door die ontmoetingen ontstaat het idee om een keer velden te leggen in een speciale vorm over Apeldoorn.

Met behulp van instant messaging apps wordt samengewerkt om dit doel te bereiken. Twee kronen ter grootte van Apeldoorn Noord worden ontworpen. Sleutels van alle benodigde punten worden in de weken voor deze zondag al opgehaald door te “hacken”.

Om tien uur ontmoet ik de eerste spelers van beide partijen bij Marialust. Tactieken worden besproken en we gaan uiteen in kleine teams. Te voet, per fiets en in de auto. Twee spelers blijven thuis om het masterplan in de gaten te houden en via een walkie-talkie-app de teams te coördineren. Het aantal spelers loopt op tot twintig. De afgelegde afstanden lopen op tot honderden kilometers.

Blokkerende verbindingen worden eerst ontbonden. Waar we elkaar gewoonlijk daarop bestrijden werken we nu samen. De eerste drie uur worden al deze verbindingen weggehaald. Andere spelers worden via de spelchat ingelicht en verzocht vandaag niet te spelen in Apeldoorn.
De drie uur daarna volgt de opbouw. Verbindingen worden zorgvuldig opgebouwd en foutjes worden snel verwijderd door de andere partij. Na zes uur spelen ligt er een groene kroon over Apeldoorn West en een blauwe kroon over Apeldoorn Oost.
Dit wordt geëvalueerd en gevierd op een terras in de binnenstad. Na het vrijwel geheel online treffen van vandaag is het offline bijeenkomen en napraten over dit event een gezellige afsluiting van een intensieve dag. Een groepsfoto wordt gemaakt en we beloven elkaar de kronen ook op Koningsdag met rust te laten. Daarna zal de strijd weer losbarsten.

Geïnteresseerd? Zoek op Google, Google+ en YouTube naar Ingress. Beter nog, download de app in de Play of App store en kies partij… the world around you is not what it seems.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!