De nieuwe polder heet “het Kristal” in Zuidbroek

Zaterdag 29 juni 2013

Door StrangeArt

Een congres georganiseerd voor en door de Stedendriehoek onder leiding van onze wethouder Johan Kruithof. Gastsprekers Bernard Wientjes (Voorzitter VNO-NCW) en Ton Geerts (Voorzitter FNV). De inhoudelijke aspecten laat ik aan de echte journalisten over, maar wat mij opviel was – bij deze beleidsmakers – het gezamenlijke belang en verantwoordelijkheid voor voldoende arbeidsplaatsen. Ook het VNO, verwoorde de verantwoordelijkheid voor die mensen die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Beiden (Wientjes en Geerts) prezen de betrokkenheid en eigenlijk de voortrekkersrol die de gemeenten op de Veluwe hebben. Natuurlijk is het gemeentelijk beleid afhankelijk van rijksregels. Maar binnen de gegeven marge zijn deze gemeenten actief sturend en innoverend.
Dit laatste – de voortrekkersrol – was voor mij een eyeopener. Als beide sprekers verwoorden dat Apeldoorn en de omliggende gemeentes een voorbeeld functie hebben, dan kantelt mijn mening van een (gemeentelijk gezien) passieve volger naar actieve innoverende gemeente.

Onder druk wordt alles vloeibaar, het zou zo maar kunnen dat door de bezuinigingen bij de sociale compartimenten (WSW, Bijstand, WW en WAJONG) er een ontschotting plaatsvindt tussen deze compartimenten. Ook worden gemeenten natuurlijk ( door de bezuinigen) gedwongen samen te werken door . Een goede zaak nu steeds meer middelen worden overgeheveld naar de gemeenten.

Hoe gaan Wientjes en Heerts met elkaar om? Als vergelijk kies ik een kibbelend echtpaar wat s’ávonds toch samen onder de zelfde dekens kruipt en een gezamenlijke afkeer hebben van de abstracte bijna gevoelloze volksvertegenwoordigers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!