De twitterhype bij politiek Apeldoorn

Maandag 27 september 2010

Door HermanKloosterboer

De twitterhype bij politiek Apeldoorn, jawel. Want van een hype mogen we wel spreken. Woensdag 3 maart 2010 waren de gemeenteraadsverkiezingen en heel februari werd twitter overspoeld met tweets van lokale politici tijdens de verkiezingscampagnes. Naast posters en canvassen werd ook twitter ingezet als campagnemiddel.

En na 3 maart? Toen werd het stil. Heel stil. Natuurlijk was het even wachten op het nieuwe bestuursakkoord, het nieuwe college en de installatie van de nieuwe gemeenteraad, maar alsnog bleef het stil. Kennelijk was het ineens niet meer nodig om de followers op de hoogte te houden van wat een politicus in Apeldoorn allemaal bezighield.

Henk Schutte volgde speciaal een twittercursus en kwam daarmee op TV Apeldoorn, maar volgens mij is het tijd voor een vervolgcursus, want we zien maar weinig tweets van de fractievoorzitter met de staart. Er zijn raadsleden die een account hebben, maar nooit wat laten weten, zoals Ton Kunneman, Peter Buijserd en Theo van Kerkhof. Dan zijn er nog een paar sporadische twitteraars zoals Marga Jonkman, Werner Ludwig en Ilse de Graaf.

Gelukkig zijn er ook raadsleden en fractievertegenwoordigers die wél actief twitteren over wat zij doen, zoals bijvoorbeeld Nathan Stukker, Ariane van Burg, Liesbeth Rooijmans, Bas Koers en Bonnie ten Damme.

En het college? Tijdens de onderhandelingen en het zomerreces lange tijd radiostilte, maar het lijkt erop dat Olaf Prinsen en Rob Metz weer aan de gang zijn. Fokko Spoelstra heeft een begin gemaakt, maar is plotseling weer gestopt met actief twitteren. Ik verwacht niet dat Fred de Graaf en Hans Wegman gaan twitteren, maar Paul Blokhuis met jeugd en communicatie in portefeuille kan zich toch niet blijven distantiëren aan deze digitale ontwikkeling zou je denken.

Welke conclusies kunnen we trekken? Na de verkiezingen is het gebruik van twitter door lokale politici drastisch gedaald, maar een aantal blijft er fanatiek gebruik van maken. Daar moeten we het dan maar mee doen… Maar heeft het toegevoegde waarde? Zitten Apeldoorners nou echt te wachten op wat de wethouders en raadsleden de hele dag uitvoeren? Wat vindt u?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!