Debat in Gigant over ‘Voltooid leven’

Donderdag 31 mei 2018

Door Roelof Rump

Van drie debatavonden die de komende tijd gehouden worden in Gigant was afgelopen maandag (28 mei) de eerste. Onderwerp: voltooid leven. Sprekers waren Prof. Dr. Den Hertog (hoogleraar thematische theologie) en Daniel Boomsma (Wetenschappelijk bureau D66). Het debat stond onder leiding van Ds. Arjan Plaisier , predikant bij geloofgemeenschap De Fontein.

Gestart werd met een aantal stellingen:

Het idee dat iemand recht geeft op zelf-euthanasie lijkt mij een gevaarlijke illusie. Alsof de grens tussen dood en leven onderhevig is aan wat iemand wenst. Achter de montere bijna rooskleurige term ‘voltooid leven’ gaat vaak een rauwe werkelijkheid van onzekerheid, schaamte, en angst schuil. Hoe vriendelijk de term voltooid leven ook klinkt, we duiden er iets heel vervelends mee aan.

In een ommezien is het begrip voltooid leven ingeburgerd. nog voordat we hebben kunnen afspreken, wat we daarmee bedoelen. Doordat we het bespreekbaar maken groeit bij sommigen de wens naar de dood. De babyboomers worden steeds ouder en zijn veelal hoogopgeleid, mondig en autonoom. Zij willen niet alleen bepalen hoe ze hun leven vormgeven maar ook beslissen hoe het afloopt.
Als samenleving moeten we een antwoord vinden op deze toenemende vraag, waar de eigen huisarts ‘nu’ niet bij mag helpen. Als we deze mensen in de kou laten staat, betekent dit, dat zij alléén sterven.

Ik heb nog nooit iemand ontmoet die geen moeite had met de dood. De discussie tussen de ogenschijnlijk tegenpolen was van een hoogwaardig niveau. Geen vuurwerk, geen woorden als ‘Ik vind’. Er was wederzijds begrip, respect en nuance.

Voordat gedebatteerd werd met het publiek, een prachtig gedicht van onze stadslichter Aad van der Waal, ik wil je dit gedicht niet onthouden:

Over (-) lijden

Geachte Dood, ik weet dat u het druk heeft
Toch stoor ik u met mijn oprecht verzoek
Vereer mij, als u om een lijdend mens geeft
met een vervroegd en kortdurend bezoek

Vandaag lijkt u veel zachter dan het leven
dat ik van anderen nog willen moet
Mijn naasten zijn nog allerminst bedreven
in ’t formuleren van een afscheidsgroet

Geachte Dood, ik lig hier te verrekken
en wil graag dat mijn as snel wordt verstrooid
Mijn naasten zien mij liever niet vertrekken
De symbiose blijkt nog onvoltooid

Mijn vrije wil bleek moeiteloos te vangen
te gijzelen door andermans verlangen

De volgende debatavonden zijn op:

11 juni: Is de mens zijn Brein. Sprekers zijn Michiel van Elk, ass. professor Universiteit van Amsterdam en Leon de Bruin, ass. Professor aan de Radbout Universiteit. In dit tweede debat zijn ook leerlingen van het Walterbosch en het Gymnasium Apeldoorn aanwezig. Zij nemen op het podium deel aan debat en met de zaal.

25 juni: Gelukzoekers & geluksvogels met Joke van Saane, Godsdienstpsycholoog en docent aan theologische faculteit aan de VU.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

D66 Gigant Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!