Deze dieren kun je vinden in Apeldoorn: gemeente komt met natuuratlas

Zondag 30 april 2023

Door Kevin van Es

Wist jij dat er adders, kamsalamanders, rosse vleermuizen en nog veel meer aparte diersoorten leven in Apeldoorn? Deze informatie kun je vinden in de gloednieuwe Natuuratlas, gemaakt door de gemeente Apeldoorn in samenwerking met een groep enthousiaste vrijwilligers. In de Natuuratlas wil de gemeente informeren over hoe we dieren en planten kunnen helpen bij het verbeteren van hun leefgebied en inwoners enthousiast maken over de natuur in de omgeving. 

Een groene gemeente

Apeldoorn staat bekend als een groene gemeente. De biodiversiteit, de verscheidenheid van planten en dieren, is er hoog. Zij zorgen voor schone lucht, vruchtbare bodem, bestuiving van planten en de zuivering van water. Apeldoorn houdt, zo veel als mogelijk, rekening met alle dier- en plantensoorten die hier voorkomen. Maar welke plant- en diersoorten komen er eigenlijk voor in Apeldoorn en waar leven ze? De atlas helpt je met het herkennen en vinden van allerlei dieren en planten. In de online Natuuratlas worden ongeveer 120, bijzondere, plant- en diersoorten in Apeldoorn beschreven. Verder is een selectie van tien bijzondere Apeldoornse leefgebieden opgenomen. Op een interactieve digitale kaart zie je waar ze te vinden zijn, hoe ze eruitzien en met welke kansen en bedreigingen de soorten te maken hebben. 

Enthousiaste vrijwilligers

De atlas is grotendeels gemaakt door Apeldoornse vrijwilligers. Ze schreven teksten vanuit hun kennis en leverden foto’s aan uit hun eigen verzameling. Dit proces werd gecoördineerd door Gerrian Tacoma- Krist, projectmedewerker groen gemeente Apeldoorn. Op de website van de gemeente Apeldoorn geeft ze aan trots te zijn: “Ik vind het mooi om te zien hoeveel Apeldoorners een groot hart voor natuur hebben. We zijn alle vrijwilligers erg dankbaar voor hun mooie bijdragen. We hopen dat ons enthousiasme aanstekelijk werkt!”

Voor alle inwoners

Ook wethouder Klimaat en Natuur Danny Huizer is enthousiast. Op de website van de gemeente Apeldoorn deelt hij:  “Apeldoorn is een prachtige groene gemeente. Er zijn zoveel bijzondere planten en dieren te vinden. Dat moet eigenlijk iedereen weten. De Apeldoornse Natuuratlas is dan ook gemaakt voor alle inwoners van Apeldoorn en omstreken. Daarom zijn de teksten op zo’n manier geschreven dat iedereen ze begrijpt.” Afsluitend geeft de wethouder aan dat de natuur van ons allemaal is en we daar met z’n allen goed voor zorgen.

De Natuuratlas is vanaf nu online te bekijken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!