Dit doet de gemeente Apeldoorn tegen de eikenprocessierups

Woensdag 17 mei 2023

Door Kevin van Es

Voorkomen is beter dan genezen. De gemeente Apeldoorn is begonnen met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. Om overlast voor mens en dier zoveel mogelijk te voorkomen, start de gemeente met het bespuiten van eikenbomen. 

Rode ogen en bultjes

Het preventieve bestrijden is ten goede van de volksgezondheid. De brandharen van de rups zorgen voor jeuk, bultjes en rode plekken op de huid. Daarnaast kan je last krijgen van rode ogen, dikke oogleden en voelt het alsof er iets in je oog zit. De gemeente zet steeds meer in op ecologie en natuurlijke bestrijding, echter is dit te weinig om de verwachte zomerse plaag te bestrijden.

Natuurlijk bestrijdingsmiddel

Het biologische middel Xentari, een natuurlijk bestrijdingsmiddel gebaseerd op de bacterie Bacillus thuringiensis, wordt in de bomen gespoten. Zo wordt een verdere ontwikkeling van de eikenprocessierups tegengehouden, zonder nadelige effecten voor de verdere omgeving. De exacte locaties zijn te vinden via een kaart op deze website.

Ecologische balans

Een andere manier om de eikenprocessierups te bestrijden is door het aantrekken van natuurlijke vijanden van de rups. Hiervoor is een goede ecologische balans nodig. Daarnaast is het van belang om schade door droogte te beperken en ecologische waarden te vergroten, door bijvoorbeeld: met afwisselende boomsoorten te werken, minder maaien en een mulchlaag rondom bomen. Verder worden er botanische bloembollen, ongeveer 4300 km² in Apeldoorn, geplant. Dit zorgt voor extra kleur en helpt bij het bestrijden van de brandhaard spugende rups.

Heb jij last van de eikenprocessierups in je omgeving, of wil je meer informatie over de bestrijding van de eikenprocessierups? Neem dan een kijkje op de website van de gemeente Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!