Drakenbootfestival 2023: “Het uithangbord van de stad”

Zaterdag 17 juni 2023

Door Kevin van Es

Het Drakenbootfestival trapte vrijdagavond op spectaculaire wijze af. Mede vanwege de grote namen op het podium was het een drukte van jewelste tijdens ‘Centraal Beheer DrakenPop’ op het Apeldoornse Zwitsalterrein. Met drank, gezelligheid en muziek!

Het Apeldoornse festival wordt sinds 2005 gehouden. Vanwege de pandemie gingen de edities van 2020 en 2021 niet door, daardoor is dit de 17de editie van het feest. Al snel groeide het evenement van één dag met één bedrijvenrace, tot een van de bekendste festivals in Apeldoorn met gemiddeld tegen de 100.000 bezoekers.

Scherp blijven

De organisatie begon zo’n 4 weken geleden met de voorbereidingen, zo vertelt een medewerker van de organisatie: “Van opbouw tot vandaag. Ik ben er al sinds het begin bij. We hebben een super gezellig team, dat door de jaren heen super close is geworden.” Hij geniet van het festival, maar moet scherp blijven: “Tijdens het festival drink ik geen druppel, we moeten scherp blijven voor calamiteiten.” Na het festival is de organisatie nog zeker anderhalve week bezig met het afbouwen en opruimen, zo benadrukt de medewerker: “Alles moet weg, tot de laatste sigarettenpeuk.” Over de toekomst van het festival zegt hij het volgende: “Ik denk dat het blijft groeien, het groeit al jaren. Apeldoorn is niet uitgekeken op ons, ook omdat we blijven vernieuwen.”

Meer dan een race

Wie denkt dat het Apeldoornse festival puur om de Drakenbootraces draait, heeft het mis. Het hele weekend staan de grootste artiesten op het Zwitsalterrein. Vrijdagavond stond er een behoorlijke line-up op het programma. De Deventerse zanger Jaap Reesema trapte het festival rond 18:00 af, vanaf de Lexman stage. De populaire artiest Antoon zette tegen 19:00 de Go-Tan stage in vuur en vlam. Veel van de bezoekers geven aan speciaal voor de tieneridool naar het Zwitsalterrein te zijn afgereisd: “Mijn dochter wilde per se naar Antoon, ik verheug me op DI-RECT.” Een uurtje later was het podium voor de Utrechtse indiepopband Rondé.

De Haagse popgroep ​​Son Mieux, onder leiding van Camiel Meiresonn, brachten hun eigen energie over op het aanwezige publiek. Daarna stond My Baby op het programma. De band is in 2012 opgericht en komt uit Amsterdam. 

Om 23:00 gingen de Apeldoornse handen op elkaar voor misschien wel de hoofdact van de avond. De Nederlandse rock-band DI-RECT, bestaande uit Jamie Westland, Frans ‘Spike’ van Zoest, Bas van Wageningen, Paul Jan Bakker en Marcel Veenendaal betrad het podium.

Mooiste stem van Nederland

Veel bezoekers hebben op dit moment gewacht: “Bijna de hele line up in de avond spreekt mij aan, maar DI-RECT is voor mij echt de afsluiter.” Vooral de frontman, Marcel Veenendaal, is een vaak genoemde naam onder de bezoekers: “Ik vind dat hij de mooiste stem van Nederland heeft.” De avond werd afgesloten met een spectaculaire DJ-set van de Eindhovense dj La Fuente.

Muziek en eten

Buiten muziek en gezelligheid, is lekker eten ook een belangrijk aspect van een festival. Van gehaktballen van de Apeldoornse gehaktballentent ‘Ballen Harry’, tot de verschillende soorten en smaken pizza’s van ‘Viva la Pizza’. Ook op de verschillende terrassen over het festivalterrein heerste een goede sfeer. Vanwege de drukte werden de rijen bij de horecatenten wel steeds langer.

Trots en genieten

Ook Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn, genoot zichtbaar van de avond: “Dit is mijn tweede Drakenbootfestival. Met dit perfecte weer is het echt genieten geblazen. Wat ik mooi aan dit festival vind is de diversiteit, er lopen Apeldoorners van jong tot oud, vrienden en collega’s. Het is voor iedereen.” Hij kijkt vol vertrouwen naar de toekomst: “Op naar 20ste editie, de groei is mooi en de buurt raakt bekend met het festivalterrein.”

De burgemeesters uit de regio waren aanwezig. Ron König, burgemeester van Deventer, keek zijn ogen uit: “Dit is mijn eerste keer hier. Het is ongelofelijk gezellig en leuk. Je ziet gezinnen en families, jong en oud lopen door elkaar heen. Iedereen is vrolijk en het weer is natuurlijk geweldig.”

Wethouders zijn het belang

Ook onder de verschillende wethouders heerst een gevoel van trots. Jeroen Joon, wethouder economie, brede welvaart en veiligheid, ziet het belang van het Drakenbootfestival: “Dit evenement is van wezenlijk belang. We zijn er allemaal, van jong tot oud.” De drukte op het terrein geeft de wethouder kippenvel: “Het is super mooi om al die blije gezichten te zien, mensen klagen soms over evenementen in Apeldoorn maar er is genoeg te doen. We hebben zoveel evenementen en geweldige dingen.”

Wethouder werk & inkomen, welzijn en sport, Sunita Biharie, sprak met haar zoon over het festival: “We kwamen beiden tot de conclusie: als er een evenement voor alle Apeldoorners is, is dat het Drakenbootfestival.” Ze omschrijft het evenement als ‘een uithangbord voor de stad: “De line-up houdt het festival interessant voor jong en oud, er is voor iedereen iets. Ook blijven mensen in beweging. Je loopt en ontmoet elkaar, dat is het mooie aan dit evenement.”

Hij was al een aantal edities aanwezig als bezoeker, afgelopen jaar was wethouder Peter Messerschmidt voor het eerst op het festival als wethouder. Volgens hem is de gemeente blij met het initiatief: “Het festival wordt goed georganiseerd en als gemeente dragen wij graag ons steentje bij.” En voor welke artiest kwam de wethouder richting het Zwitsalterrein? “Toen ik de line-up voorbij zag komen vielen mijn ogen op DI-RECT en DJ Lafuente. Er staat voor iedere bezoeker iets moois op het programma.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!