Dubbel feest in het nieuwe restaurant Tolhuis Vijf

Maandag 19 september 2022

Door Nikki Vredenberg

Eigenaren Marjolein Vaandrager en Vincent Knol vieren vandaag de opening van hun restaurant en dat op de dag van de 26e verjaardag van Marjolein. 

Zij kochten het van de vorige eigenaren, Cees Jonker en Sandra van Werven, die het in 1999 openden onder de naam Restaurant Auberge Navet. Vandaag verwelkomen zij de eerste gasten. Een goede reden om ze te bezoeken op deze feestelijke dag. Marjolein vertelt vol enthousiasme over het restaurant, de opening en hun dromen.

Tolhuis Vijf

De locatie heeft al meerdere doeleinden en namen gehad, maar dit is niet de eerste keer dat het Tolhuis Vijf heet. Tussen 1843 en 1880 werd het gebruikt als een tolhuis waar weggebruikers tussen Apeldoorn en Arnhem tol betaalden.

Hoe hebben jullie de naam gekozen?

“We zaten te denken van, wat willen we? We hebben iets met onze namen bedacht, maar dat vonden we toch weer afgezaagd en uiteindelijk dachten we, van oudsher is het gewoon een tolhuis. Tolhuis nummer 5, dus waarom doen we dat niet. Het is een makkelijke naam en het komt eigenlijk niet veel voor. Ik denk dat mensen het blijven onthouden.”

Wat maakt Tolhuis Vijf speciaal?

“We hebben bijna alles zelf gedaan. Daar zijn we heel trots op. Daarnaast willen we het zo maken dat het toegankelijk is voor heel veel mensen. Dat is wel wat Tolhuis Vijf is, lekker eten met bijpassende wijntjes. Echt een avondje uit.”

Wat hoop je van de opening?

“Ik hoop dat als mensen naar huis gaan vanavond, ze een leuke avond hebben gehad, dat ze lekker hebben gegeten en gedronken en dat ze de sfeer als fijn hebben ervaren. Het zou super zijn als ze er dan vertellen aan mensen om hun heen. En natuurlijk dat ze zelf terugkomen.”

Hoe zien jullie de toekomst?

“Dit is een droom hoor, maar we hebben een kelder en bij de verbouwing heeft mijn schoonvader hier een trapgat laten maken. Op dit moment ligt de vloer er overheen, maar uiteindelijk hopen we hier wel een extra ruimte te kunnen maken. Een prive vergaderkamer waar men ook kan dineren of lunchen bijvoorbeeld of een aperitief ruimte. Een soort wijnkelder waar mensen een lekker drankje komen drinken. Dat is echt de droom.”

Tolhuis Vijf is geopend van maandag tot en met vrijdag vanaf 17:00 voor diner. Vanaf 4 oktober zullen zij ook lunch serveren. Je vindt Tolhuis Vijf aan de Arnhemseweg 350.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!