Een aantrekkelijk centrum Apeldoorn

Zaterdag 31 oktober 2009

Door Ilse Verburgh

De laatste tijd gonst het overal over het onderwerp stadsontwikkeling. Iedereen werkt hard om het leefklimaat in het centrum te verbeteren. Er zijn onderzoeken geweest, dikke rapporten geschreven en vele betrokkenen hebben hun zegje kunnen doen. Allemaal met de bedoeling Apeldoorn klaar te maken voor de toekomst en de stad aantrekkelijker te maken voor vele doelgroepen. Geen jonge vlucht meer, ouderen die boven winkels gaan wonen, een rijk cultureel klimaat en een aantrekkelijke woon- en werkstad. Een mooi streven!

Enthousiast participeerden ook de culturele instellingen. Wie weet zou dit een kans zijn voor Apeldoorn? Een prachtig klein verscholen stadsparkje op het braak stuk liggend terrein tussen het CBK en het cafe van Gigant? Een mooi binnenplein met optredens van beginnen artiesten tussen de platanen? Een straatje met echte wereldrestaurants in de Nieuwstraat in plaats van slordige kebabtenten. Orpheus weer onderdeel van het centrum door een aantekkelijk looplijn tussen Caterplein en de schouwburg. Een creatieve bestemming voor het gebouw van de brandweer in de toekomst, bijvoorbeeld met kleine ateliers, lofachtige woningen in het pand. Kortom: een rijker cultureel klimaat, waardoor Apeldoorn verder zou kunnen gaan bloeien… met het centrum als ontmoetingspunt voor wonen, werken, winkelen, uitgaan, avondjes uit en werkruimte voor creatieven, die nieuwe ondernemers aantrekken….

In het eerste onderzoek sprak men over het gehele centrum: zowel de Zuidkant van het centrum als ook het Cultuurkwartier, Caterplein tot aan Orpheus. Een aantal onderzoeken en bijeenkomsten verder zijn wij het spoor enigszins bijster. De gesprekken lijken alleen nog over het zuid-deel te gaan en dan bovendien alleen nog maar over stenen en gebouwen. We worden geinformeerd over projectontwikkelaars en parkeergarages, bussluizen en verplaatsing van vervoersstromen. We vragen ons vertwijfeld af of het alleen nog maar gaat over werken, wonen en winkelen. Waar blijft het uitgaan, de vrije tijdbesteding, de kunst en cultuur?

Gelukkig zijn de laatste woorden erover nog niet gezegd: iedereen begrijpt toch, ook de projectontwikkelaars, dat je er met wonen en winkels, parkeergarages en horeca nog niet bent. Cultuur is het werkelijke cement van de samenleving en pas als je daar ook voldoende aandacht aan besteedt en in investeert, maak je de stad aantrekkelijk om in te wonen, in te investeren, er te gaan werken en te leven. Daar zullen we ons dan ook de komende tijd sterk voor maken!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!