Een Apeldoorns initiatief: de koffiebus is onderweg

Dinsdag 25 april 2023

Door Kevin van Es

De gezelligheid komt je de komende weken tegemoet. De koffiebus is weer uit de schuur gehaald en voorziet Apeldoorn van warme, gratis koffie. De bussen zijn de komende weken te zien op verschillende locaties in de stad. Céline van Oosterhout en Mariska Bleyenbergh zijn projectcoördinator bij Stichting Present, de organisator van Buurtkoffie Apeldoorn, en vertellen meer over het initiatief. 

Het winnende initiatief

Sinds 2021 werken de gemeente Apeldoorn en Achmea Pensioen & Leven samen in de strijd tegen eenzaamheid. Het idee begon online, hier konden jongeren ideeën insturen tegen eenzaamheid. Het winnende initiatief was dus de Koffiebus. Volgens Céline heeft de gemeente de winnaar gekozen: “Het idee bleef lang liggen, tot het werd opgepikt door ons en een aantal ondernemers.” Mariska benoemt veel positieve reacties te ontvangen: “We krijgen hulp van allerlei bedrijven: denk aan de bus, de koffiebonen en het koffiezetapparaat.” 

Verbindende factor in de buurt

De koffiebus rijdt, met verschillende vrijwilligers aan boord, door heel Apeldoorn en is ingericht met een professionele koffiemachine. Met de aanwezige stoeltjes en tafels wordt een terras gecreëerd rondom de bus. Het kopje koffie werkt als een verbindende factor in de buurt, zo legt Céline uit: “We hopen dat buurtbewoners elkaar vinden en elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten.” De organisatoren voelden vorig jaar een positief effect in de buurt: “We merkten dat er in de buurt samenhorigheid ontstond, mensen blijven elkaar buiten de buurtkoffie ook opzoeken. Als iemand een middagje niet geweest is wordt er contact gezocht, er ontstaat meer betrokkenheid.”

Gegroeid als kool

Het evenement is volgens Céline, ten opzichte van de afgelopen editie, flink gegroeid: “We zijn uitgebreid van één naar vier locaties, vooral door het grote aantal nieuwe vrijwilligers. De vrijwilligers dragen hun steentje bij als chauffeur of gastheer/vrouw. We begonnen met drie vrijwilligers, dat zijn er nu tien à elf,” aldus Celine. Van De Heeze tot de Fahrenheitstraat, de koffiebus duikt op door heel de stad. Op de website van Buurtkoffie Apeldoorn staan alle locaties en bijbehorende informatie.

Van alles mogelijk

Dat het initiatief zo gegroeid is, komt volgens Mariska vooral door de positieve aandacht en het grote aantal nieuwe vrijwilligers: “Het is super fijn dat mensen hun tijd en energie erin steken, de vrijwilligers zetten zich hard in voor een gezellige dag. We hebben verschillende rollen voor ze, zoals chauffeur, mensen met beperking sluiten ook aan.” Een van de vrijwilligers geeft aan geen rijbewijs te hebben, maar is alsnog aanwezig om het team te ondersteunen: “Je kunt naast het besturen van de bus van alles doen, zoals een praatje maken met de mensen, koffie voor ze schenken en nog veel meer.” 

Alle hulp is welkom

Hans Arentsen is vrijwilliger en zet zich in voor de koffiebus: “Ik kwam via het internet op dit idee en ik kende de organisatie al van andere projecten.” Hij is veelal actief als chauffeur, maar legt ook moeiteloos contact met gasten. Hans geeft aan veel lol te hebben in wat hij doet: “De combinatie van het contact met de mensen en de koffie is positief.” Hans zou het iedereen aanraden om te komen helpen: “Het is hier gezellig, je bent onder de mensen. Zelfs als het weer niet meezit hebben we een top middag!” 

Stichting Present

Present brengt mensen met elkaar in contact. De stichting verbindt vrijwilligers aan projecten; van het opknappen van een tuin bij iemand zonder netwerk tot een dagje uit met ouderen. Verder biedt de organisatie de mogelijkheid voor vrijwilligers om zich in de eigen woonplaats in te zetten voor mensen die te maken hebben met verschillende, uiteenlopende redenen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!