Een dag in het leven van stagiair Kevin: een kijkje achter de schermen bij Apeldoorn Direct

Donderdag 13 april 2023

Door Kevin van Es

Sinds februari loop ik stage bij Apeldoorn Direct. Mijn naam is Kevin van Es en ik zit in het examenjaar van de opleiding mediaredactie medewerker. Pak gerust een kopje koffie en iets lekkers. Vandaag neem ik je mee in een werkdag op de redactie van Apeldoorn Direct, vertel ik hoe ik hier terecht ben gekomen en wat ik allemaal heb geleerd. Welkom! 

Perfecte plaatje

In mijn zoektocht naar een eindexamen stage was ik op zoek naar een bedrijf waar ik mijn zwakke punten kon verbeteren: schrijven en communiceren. De zoektocht bracht mij langs verschillende interessante opties, maar Apeldoorn Direct klonk meteen perfect. Artikelen schrijven over mijn eigen stad en een kantoor dichtbij huis. Tijdens mijn sollicitatiegesprek voelde ik direct warmte en enthousiasme. Binnen één à twee werkdagen ontving ik het gewenste bericht: Ik was welkom om stage te komen lopen bij Apeldoorn Direct!

Over Apeldoorn Direct

Apeldoorn Direct is een online nieuwspagina, opgericht in 2009, en is onderdeel van internetbureau Max. Op Apeldoorn Direct vind je artikelen over van alles wat er binnen de stad gebeurt en welke personen de stad maken. De artikelen gaan bijvoorbeeld over sociale ondernemers, nieuwe winkels in de binnenstad, aankomende evenementen in de stad, belangrijke ontwikkelingen in Apeldoorn en nog veel meer.

Je wordt door je collega’s niet gezien als stagiair nummertje zoveel, maar als volwaardig lid van het team.

Een dag in het leven van stagiair Kevin

Elke dag op de redactie is weer anders dan de dag ervoor. Het ene moment ben je bij een tof Apeldoorns evenement en het andere moment schrijf je een interessant interview uit. Een van mijn werkdagen op de redactie van Apeldoorn Direct kan er als volgt uitzien: rond 08:30 kom ik aan op kantoor. Elke maandag begin ik met het invullen van de nieuwsbrief. Ik verzamel de leukste en belangrijkste berichten van de afgelopen week en plaats deze overzichtelijk bij elkaar. De nieuwsbrief is de deur uit, tijd om te jagen op nieuws! 

Ik pluis heel het web uit, op zoek naar een onderwerp voor mijn volgende artikel. Wat speelt er in de stad? Waarom moet de Apeldoorner dit weten en wat wil ik met dit artikel uitdragen? Als ik een geschikt onderwerp gevonden heb, begin ik aan het artikel. Wie kan ik bellen voor extra informatie of een aantal quotes? Zo kom ik in contact met mensen vanuit verschillende branches en werelden. Denk hierbij aan wethouders, ondernemers, organisatoren van grote evenementen en nog veel meer. 

Tijdens de meetings krijg ik de kans om mijn mening te delen en vragen te stellen.

Het is alweer 10:00, vandaag hebben we een vergadering met alle leden van de redactie, bestaande uit betrokken en enthousiaste vrijwilligers met veel kennis over Apeldoorn en connecties door heel de stad. Alle leden zitten onder het genot van een kopje koffie en een koekje klaar in de vergaderruimte, slechts een deur verderop. In de meeting bespreken we, om de twee à drie weken, de huidige stand van zaken. Wat staat er op de planning? Hoe gaan we het aanpakken en spelen er nog vragen? Tijdens de meetings krijg ik de kans om mijn mening te delen en vragen te stellen.

Na de meeting werk ik nog even aan een artikel. Hopelijk krijg ik de wethouder, die ik graag wil spreken voor wat extra informatie, vandaag wel te pakken. In de speciale belcel, een geluidsdempende ruimte, gaat de telefoon net iets te vaak over. Voicemail, alweer. Morgen probeer ik het opnieuw, want het is alweer tijd voor de lunch. Vaak wandel ik, in gezelschap van mijn collega’s, het centrum van Apeldoorn in op zoek naar een smakelijke maaltijd en houd ik gelijk mijn ogen open voor nieuwtjes over de altijd in beweging zijnde binnenstad. Na de lunch ga ik verder waar ik gebleven was. Als ik een artikel heb geschreven kies ik een foto bij het onderwerp, deze maak ik meestal zelf. Maar soms ga ik samen op pad met een van de fotografen. Tussendoor komt er vaak nog een persbericht binnen, na wat kleine aanpassingen is deze klaar voor publicatie!


Het is tijd voor de gezellige vrijdagmiddagborrel, inclusief muziek en snacks!


Rond 17:00 klap ik mijn laptop dicht en zit mijn werkdag erop. Elke vrijdag bespreken we met het hele team de week, het leven en nog veel meer tijdens de gezellige vrijdagmiddagborrel, inclusief muziek en snacks! Kan je nog lekkerder het weekend in gaan?

Wat heb ik geleerd?

Bij Apeldoorn Direct heb ik de ins en outs geleerd op het gebied van schrijven en interviewen. Hoe deel ik een artikel in, welke schrijfstijl wordt er van mij gevraagd en hoe noteer ik de antwoorden tijdens een interview? We werken bij Apeldoorn Direct veel met WordPress, een content management systeem. Ook hier heb ik, aan de hand van tips en tricks van collega’s, snel mijn weg weten te vinden.

Van tevoren had ik, net zoals een hoop van mijn generatiegenoten, last van bel-angst. Ik stelde een telefoontje uren uit en nam met trillende handen een telefoontje op. Geloof mij, dit is binnen een mum van tijd verdwenen. Minstens net zo belangrijk: Ik heb geleerd, en leer nog steeds, hoe het is om mee te draaien in een bedrijf en wat er van mij gevraagd wordt als redactielid. Je wordt door je collega’s niet gezien als stagiair nummertje zoveel, maar als volwaardig lid van het team.

Ben jij door mijn verhaal nou net zo enthousiast geworden als ik? Stuur een mail naar de redactie en wie weet ben jij straks onderdeel van de redactie van Apeldoorn Direct.

Kevin van Es

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!