“Een gezellige frisse middag”

Dinsdag 8 augustus 2023

Door Kevin van Es

Oude Lego-poppetjes voor 2 euro, een in stof bedekt boek over het WK voetbal in West-Duitsland, verschillende soorten luxe glazen en nog veel meer. De kleedjesmarkt symboliseert een gezellige middag, waar je ogen langs vele verborgen pareltjes glijden.

Vanaf 09:00 was winkelcentrum De Eglantier, in de wijk de Maten, het decor van de kleedjesmarkt. Veelal kinderen, en begeleiders, stalden hun overbodige speelgoed, boeken, kleding, films, spellen en nog veel meer. De rij aan kleedjes langs het winkelcentrum zorgde voor een gezellige sfeer op de dinsdagochtend. Jolanda is 43 jaar en woont vlak bij de Eglantier. Wanneer ze onderweg is voor een snelle boodschap, vallen de kleurrijke kleedjes haar op: “ik had er eerlijk gezegd geen rekening mee gehouden, maar nu ben ik toch alweer 15 minuten tussen de spullen aan het neuzen. Het is mooi om te zien hoe ondernemend veel van deze kinderen al zijn.” Zelf heeft de mevrouw nog niets gekocht: “maar als ik een leuk kinderboek voor mijn neefje zie, neem ik het mee!”

Afscheid nemen

Ida en Lies hebben een mooie plek uitgekozen, tegenover de speelgoedwinkel ‘Intertoys’. Ondanks het frisse weer hebben ze een gezellige ochtend, zo vertelt Ida: “het is leuk om hier te zijn. We hebben een kleed met van alles. Van spelletjes, puzzels en boeken tot een kinderzitje.” Laatstgenoemde product was tegen 10:00 al verkocht, al had dit van Ida niet gehoeven: “op een gegeven moment moet je afscheid nemen, mijn kinderen zijn te groot voor het zitje. Maar het blijft wel jammer.” Tijdens ons gesprek verkoopt dochter Lies een set om je eigen film te maken: “ik heb er één euro voor gekregen”.

Voor ieder wat wils

Op de Apeldoornse kleedjesmarkt is van alles te koop. Boeken voor alle leeftijden, oorlogsspullen, (minder)kleding, een speelgoedkeuken, kranten, een nekkussen met smileys, een opblaasdolfijn, pennen, een ‘Wie is de mol?’- spel, knuffeldieren, oude Donald Ducks, een telraam, sieraden, baby Born en nog veel meer.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!