Een heerlijke Passie

Zaterdag 19 maart 2016

Door Gerard Oltmans

Ik wil het hier eerst maar even gezegd hebben, want voor een uitverkochte PWA-zaal bracht het Bachkoor Apeldoorn, het Gelders Orkest, het Jongenskoor uit Breda en diverse solisten een Mattheus Passion te gehore waar de zaal de uitvoerenden 3 keer op het podium terug wilden hebben om applaus in ontvangst te nemen. Zo hebben we genoten.

Alhoewel de voorstelling om 19 uur begon en om circa 22.30 was afgelopen (inclusief pauze) vloog de de tijd voorbij. Veel mensen lazen de tekst mee of hadden zelfs de partituur bij de hand en er is genoeg te beleven. Natuurlijk zijn er prachtige uitgebalanceerde opnames thuis te beluisteren en onder het genot van een heerlijk glas, maar als diverse solisten en meer dan 100 koorleden je staan toe te zingen….echt, dat moet je meemaken. Het is zo natuurlijk allemaal, van de violiste die tijdens het ‘Erbarme dich’ van het podium af vlucht omdat ze een blafhoest krijgt, het koorknaapje in gevecht met zijn tuniek dat telkens van zijn schouders glijdt tot de voelbare stilte tijdens de prachtige aria’s en samenspel met solisten van het orkest. Normaal hoor je iets ritselen en een onderdrukte kuch, maar op die momenten zat iedereen ademloos te luisteren. Een dwarsfluit in samenspel met een aria van sopraan Heleen Koele, een Viola da Gamba in samenspel met bas Marc Pantus of tenor Leon van Liere. Een Peter Vos als evangelist die alles aan elkaar zingt. Prachtig en daarmee doe ik de anderen te kort dat weet ik. Eigenlijk wil ik alleen maar zeggen dat ik echt genoten heb.

Ik kan u aanraden ook eens naar een Passie te gaan en zijn momenteel nog voorstellingen of ga met de kinderen naar Edwin Rutten met zijn ‘Mattheus voor kinderen’ en natuurlijk is er nog ‘Bach op zolder’ aanstaande zondag in Orpheus. Geniet ervan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!