Een nieuwe identiteit!

Vrijdag 27 augustus 2010

Door Niels Damstra

Omdat mijn paspoort verlopen was, heb ik vorige week een nieuw aangevraagd. Eerst moest ik een pasfoto laten maken bij een erkende fotograaf die alles volgens de nieuwe regels doet. Ik mocht niet lachen en moest recht in de camera kijken. Met het dure digitale pasfotosysteem van DPS (tienduizenden euro’s kost dat) maakte de fotograaf de met afstand slechtste, lelijkste en meest mislukte portretfoto die ooit van mij gemaakt is.

Toen ik het resultaat zag, zei ik tegen hem: “Nou, maak het bakje van de puntenslijper er dan ook maar op leeg”, maar de man keek mij vreemd aan en ik betaalde maar snel de tien euro.

De reden waarom je zo’n lelijke foto nodig hebt, is dat beveiligingscamera’s over de hele wereld jou kunnen herkennen als je eens iets doet dat tegen de wet is. Ik vind het ongelofelijk dat de Nederlandse regering met dit onzalige Amerikaanse idee heeft ingestemd en vreemd dat niemand ertegen geprotesteerd heeft. “Het is voor uw eigen veiligheid”, wordt er steeds bij gezegd, en mensen geloven dat. Hoe veilig ben je als je onterecht als dader van iets wordt aangemerkt, zoals tegenwoordig wereldwijd de norm van de Rechtspraak lijkt te zijn? Dat is pas iets om echt angst voor te hebben. Sinds 1900 zijn er in Amerika 500 mensen onschuldig ter dood gebracht in gevangenissen, denk daar eens aan, als je denkt dat de wereld er door toenemende beveiligingsmaatregelen veiliger op wordt.

Maar goed, ik heb me erbij neergelegd en ben met mijn oerlelijke pasfoto naar de Burgerlijke Stand gegaan. Gelukkig is de overheidsinstantie waar ik het paspoort ‘mag’ bestellen op donderdagavond tot 19 uur geopend, zodat je geen vrije dag hoeft op te nemen om reisdocumenten aan te vragen. Ik hoefde gelukkig maar anderhalf uur te wachten en toen ik aan de beurt was, ben ik me eens stevig te buiten gegaan bij de juffrouw. Ik heb niet alleen een nieuw paspoort besteld, maar ook een identiteitskaart zodat ik dat grote paspoort niet overal mee naar toe hoef te sjouwen. Die identiteitskaart kan ik dan mooi in mijn portemonnee steken, dan heb ik hem tenminste bij me als ik bijvoorbeeld de vuilniszak buiten ga zetten op mijn sokken. Ook kun je zo’n kaart in je zwembroek stoppen als je in zee gaat zwemmen, zodat je hem achter de branding op aanvraag van de kustwacht gewoon even tussen je billen vandaan kunt halen en tonen zodat je geen boete oploopt of een nacht in de cel hoeft door te brengen. Geweldig, zoveel gemak en comfort voor slechts 41,76 euro.

“Doet u er ook maar meteen een Uittreksel uit het Bevolkingsregister bij”, zei ik tegen de juffrouw. Dat zal ik vast wel weer eens nodig hebben en dan hoef ik het tenminste niet apart aan te vragen. Ik twijfelde of ik misschien ook even alvast een kindje zou aangeven voor het geval dat ik er binnen afzienbare tijd één zal krijgen, maar bedacht toen dat je kind eerst geboren moet zijn voordat je het mag aangeven.

Honderd euro lichter verliet ik opgetogen het overheidsgebouw. Deze week zijn mijn reisdocumenten klaar en dan mag ik er weer een avondje op bezoek om ze op te halen. Ik kan bijna niet wachten!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!