Een wereld zonder kunst- en cultuurmakers?

Zaterdag 20 februari 2010

Door Ilse Verburgh

Met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen spreek ik regelmatig raadsleden, die allen zo hun eigen visie hebben op kunst en cultuur. Altijd goed om het gesprek aan te gaan om de waarde van kunst en cultuur te bediscussieren. Zo is er een partij, die de uitgaven richting kunst en cultuur per definitie overbodig vindt en kunstenaars als profiteurs ziet van de maatschappij. Alsof zij niets teruggeven aan deze maatschappij.

Stel dat we meegaan in het uitgangspunt dat kunst geen waarde heeft, hoe zou de wereld er dan uit zien, al vanaf de middeleeuwen?

Er zou geen Bach of Beethoven gedraaid kunnen worden, de Beatles hadden het levenslicht niet gezien, in de cafe’s had geen volksmuziek geklonken, de nieuwste film van Fellini is niet aan de orde. Documentaires worden niet gemaakt, want creativiteit is not done. De lelijke eend was en de nieuwste Audi is nog niet ontworpen, we rijden allemaal in hetzelfde koekblik. We wonen in een huis met vier muren als eenheidsworst met de vraag waarin wij ons onderscheiden van de rest. Architectuur? Nooit van gehoord. DNA van de stad; daar doen we niet aan.

Geen nieuwe Joseph, geen radio met de topduizend, geen literatuur om in de vakantie uit te lezen. En geen nieuwe aanwas van kunstenaars, want opleiden, dat kennen we niet. Geen amateurkunst, geen professionals. Geen podiumplaatsen, geen ontwikkeling in creativiteit. Geen groei in de kenniseconomie, want daarvoor dien je buiten gebaande paden durven treden.

Een goede ontwikkeling? Ik denk er duidelijk het mijne van! En jullie???

Een goed en inspirerend weekend toegewenst.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!