Succesvol eerste Fotografen Cafe in ACEC

Dinsdag 22 maart 2016

Door Gerard Oltmans

Met 75% van de kaartjes verkocht bij de eerste keer mag je wel spreken van een succes. Ingeleid en bij elkaar gebabbeld door Jeroen Taalman (stadsfotograaf) mocht Adrian Kuipers in ACEC de spits afbijten. Adrian is zo’n mens die op een gegeven moment om zich heen kijkt ziet dat het anders kan en dan ook die beslissing neemt. Van een succesvol reclame bedrijf naar succesvol en betrokken fotograaf. Dat was de rode draad door zijn verhaal. Natuurlijk kwamen de shoots met sterren als Robbie Williams ter sprake, maar je merkte dat zijn toon en verhaal veranderde zodra hij sprak over zijn fotografie voor ‘Stichting Orange Babies’, een stichting die zwangere vrouwen en baby’s helpt in Afrika.

Adrian vertelde dat het succes van een foto ontstaat door de emotionele verbinding die de kijker met de foto krijgt. Niet (per se) de scherpte maar de echtheid van bijvoorbeeld een lach spreekt mensen aan, iets wat je als fotograaf alleen krijgt door er zelf emotie in te stoppen. Trigger je model desnoods door de tegengestelde emotie op te roepen. Doe gek, doe anders en vooral weet wat je model wil en kan. Of dit nu kinderen zijn of volwassenen, die echte emotie zie je terug in de foto.

Anders dan veel fotografen laat hij altijd zijn foto’s zien na de shoot (via een pre-set in Lightroom) en de foto’s kunnen door de opdrachtgever voor alles vrij gebruikt worden. Deze en de vele andere tips zorgden voor een hoop leermomenten.

Tips, dat bracht ook Jose Kuipers van Foto & Studio Kuipers met haar verhaal over de mogelijkheden van het afdrukken en het experimenteren van de manieren waarop afgedrukt kan worden. Ook liet ze zien dat een juiste lijst een versterkend effect heeft op de afdruk.

De portfolio bespreking bracht weer voor de durfals een hoop inzichten want makkelijk is het niet, je foto’s te laten bespreken onder het oog van zoveel fotografen. Top!

Het volgende Fotografen Cafe is op 20 juni en daarna volgt er weer een op 19 september.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

ACEC

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!