Eet kalfsvlees uit Uddel

Dinsdag 15 oktober 2013

Door StrangeArt

Ja, ik weet dat er veel mensen uit milieuoverwegingen gruwen van kalfsvlees. Maar feit is dat er meer mensen zijn die het wel dan niet eten. Bestaat er verantwoord kalfsvlees? Zo langzamerhand wel. Een opfok bedrijf in Uddel (familie Kroes) is gestart met een experimentele kringloop boerderij. In dit gerealiseerde concept worden de “afvalproducten” als mest, urine, ammoniak, warmte en kooldioxide gebruikt voor productie van algen, kroos en biogas. De door de dieren geproduceerde warmte, ammoniak en kooldioxide worden benut voor de kweek van algen. Een deel van de mest wordt vergist tot biogas, dit biogas wordt vervolgens omgezet naar elektriciteit. De gekweekte algen dienen als hoogwaardig veevoer. Als dit concept geen kringloop is?

Al mijmerend over de trend van regionale producten zou ik dit bedrijf adviseren om “gecertificeerd” kalfsvlees te leveren aan gerenommeerde restaurants. Het is regionaal (doet de Echoput ook met zijn in de kroondomeinen geschoten wild zwijn), het is milieu bewust en nog lekker ook (komt Uddel ook nog eens in een “goede reuk”).

Over de foto: De algen kwekerij boven de stal, een beetje verwarrend plaatje, maar u ziet de weerspiegeling van het dak in het water.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!