Eikenprocessierups naast kinderboerderij De Maten

Dinsdag 6 juni 2017

Door Daniel van Harmelen

Kinderboerderij De Maten heeft ongewenste buren erbij: eikenprocessierupsen doen zich daar tegoed aan een zomereik. Slechts een fietspad scheidt de kinderboerderij van de gevaarlijke rupsen.

Locatiebeheerder Ewald van Kampen van Kinderboerderij de Maten kan de witte ‘wolken’ van eikenprocessienesten met gemak spotten. ,,Ze zijn er elk jaar weer. Het is het soort eik. De rupsen zitten op zomereiken terwijl de moeraseiken verderop met rust worden gelaten.” Van Kampen benadrukt dat de gemeente Apeldoorn doorgaans snel reageert als een melding gedaan is. Twitteraar @viljoenanna was degene die de beestjes als eerste bij de gemeente Apeldoorn meldde.

,,Erg vervelend, die beesten”, reageert een medewerker van gemeente Apeldoorn die de rupsenbestrijding overziet. ,,Het is bij dichtbevolkte stukken waar ook kinderen komen de bedoeling dat de rupsen binnen 24 uur verwijderd zijn”, benadrukt de medewerker. Groenbedrijf Wolterinck heeft de dankbare taak om de rupsjes op te zuigen met een stofzuiger. De gevangen rupsen worden vervolgens vernietigd.

Of de rupsen naast de kinderboerderij ook een hoge prioriteit krijgen is pas vanavond te zeggen, wanneer de vele meldingen in kaart gebracht worden. ,,Maar waarschijnlijk wel, gezien de omgeving”, aldus degemeente Apeldoorn. De populatie eikenprocessierupsen zit op dit moment in een piek, met soms wel 25 meldingen per dag. ,,Daar zitten soms dubbele meldingen tussen, of om de rupsen van de stippelmot, die worden vaak verward met de eikenprocessierups. Maar die piek is er wel, en die houdt ook nog wel enkele weken aan. Feit is dat we elke melding serieus nemen en we bij elke melding langsgaan om de situatie zelf in te schatten. Er is zelfs een digitaal loket voor geopend zodat mensen makkelijk melding kunnen maken.”

Eikenprocessierupsen veroorzaken bij contact met de brandhaartjes vervelende, jeukende bulten, geïrriteerde ogen en irritatie aan de luchtwegen, meldt het RIVM op haar site.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!