Elektrische deelfietsen van GO Sharing rijden nu ook in Apeldoorn rond

Vrijdag 28 januari 2022

Door Tim Uilen

De groene scooters van GO Sharing heb je vast al een keer in Apeldoorn gezien. Inmiddels rijden de elektrische deelscooters als sinds 19 november 2020 in onze stad rond. Vorig jaar schreven we uitgebreid over GO Sharing en hoe de app precies werkt. Het bedrijf wil bijdragen aan de transitie van traditioneel vervoer naar deelvervoer, daarom zijn de groene scooters al in 34 steden in Nederland beschikbaar. Alleen steekt GO Sharing nu geld in verschillende deelvervoersmiddelen. In 5 steden zijn er al groene deelauto’s, terwijl er in 6 steden al deelfietsen zijn. Deze deelfietsen zijn nu ook in Apeldoorn beschikbaar.

E-bikes

De groene fietsen werken eigenlijk hetzelfde als de groene scooters, via de app van GO Sharing kan je namelijk een e-bike huren. Je betaalt 23 cent per minuut om gebruik te maken van een deelfiets, dat is 6 cent minder dan een scooter. Als je van plan bent vaker op een GO Sharing fiets te stappen, dan kan je een voordeelpakket kiezen. De pakketten geven je een bepaald aantal rijminuten voor een bedrag dat uiteindelijk iets goedkoper is. Bijvoorbeeld het ‘GO Big’-pakket waar je 49,95 euro voor betaalt en vervolgens 252 rijminuten krijgt. Uiteindelijk komt het eindbedrag dan op 20 cent per minuut. Een pakket betalen kan met CreditCard, iDEAL en PayPal, echter kan je iDEAL niet gebruiken als je losse ritten rijdt.

In de GO Sharing app kan je precies zien waar de deelfietsen staan. Via de app kan je een e-bike ook reserveren, alleen moet je dan wel binnen 15 minuten bij de fiets zijn. Voordat je wegrijd moet je de e-bike op schades controleren, anders mag je nog niet vertrekken. Als je klaar met je rit bent, dan kan je de fiets weer in een servicegebied parkeren. De servicegebieden van deelfietsen zijn anders dan die van deelscooters, namelijk blauw in plaats van groen. Buiten deze zones de fiets neerzetten en de rit beëindigen is niet mogelijk. Wel kan je tijdelijk ergens parkeren, dit kost 15 cent per minuut. Dit geldt tevens niet voor rode gebieden, hier mag je namelijk helemaal niet parkeren.

In Apeldoorn

“We starten met 80 elektrische deelfietsen”, vertelt Jan Willem Visser, Public Affairs & Relations Officer bij GO Sharing. “Indien het gebruik zoals verwacht goed uitpakt zou dit, in afstemming met de gemeente Apeldoorn, kunnen worden uitgebreid.” Het bedrijf heeft ook iets vergelijkbaars gedaan met de deelscooters. Verder heeft GO Sharing ook De Maten toegevoegd als servicegebied voor de elektrische scooters, voorheen was het namelijk alleen in de Dreven en Horsten mogelijk om de scooters te parkeren.

“GO Sharing wil toewerken naar een zo inclusief mogelijk aanbod, waardoor we het servicegebied uitbreiden waar mogelijk”, legt Jan Willem verder uit. “Daarbij houden we altijd rekening met de dichtheid van het aanbod, dat wil zeggen dat er voldoende scooters en/of e-bikes in een bepaald gebied beschikbaar zijn.” Plannen om verder uit te breiden zijn er nog niet. Als die plannen er wel zijn, dan wordt dat met de gemeente besproken. Recent is GO Sharing ook begonnen met elektrische deelauto’s, alleen zijn er nog geen plannen om dit naar Apeldoorn te halen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!