GO-Sharing; bijna een half jaar op weg in Apeldoorn

Dinsdag 20 april 2021

Door Tim Uilen

Je hebt ze vast al een keer gezien, de groene scooters van GO-Sharing. Ze staan sinds een klein half jaar op allerlei plekken in en rond Apeldoorn, maar op sommige plekken weer niet. De ene keer op de stoep en de andere keer in een parkeervak. Soms staan de elektrische scooters ook in de weg voor voetgangers of uitritten. Waarom lijkt er een soort willekeur te zijn bij het parkeren? En wat wordt er gedaan met blokkerende scooters? We hebben het voor jou uitgezocht, dus lees verder om erachter te komen.

GO-Sharing

Elektrische scooters, zo wil GO-Sharing bijdragen aan de transitie van traditioneel vervoer naar deelvervoer. Ze willen lawaai en vervuiling weghalen uit steden. Via de app kan je een scooter huren, je betaalt 29 cent per minuut. Je kunt voordeelpakketten halen om dit bedrag omlaag te krijgen. Zo betaal je voor hun ‘GO Big’-pakket 49,95 euro en krijg je 200 rijminuten, dat is 8,05 euro goedkoper dan de normale prijs. Pakketten kan je betalen met creditcard en iDEAL, maar losse ritjes kan je alleen met een creditcard afrekenen.

In de app kan je zien waar de scooters staan, ruim 200 scooters zijn nu rond Apeldoorn verspreid. Je kan een dichtbijgelegen scooter reserveren, vervolgens heb je dan 15 minuten om bij het voertuig te komen. Voor je begint met rijden moet je eerst op schades controleren, dan kan je eindelijk vertrekken. Als je onderweg ergens wilt stoppen, dan kan je de ‘parkeermodus’ gebruiken. Dat kost 10 cent per minuut, maar dan blijft de scooter alleen voor jou beschikbaar. Je rit kan je alleen beëindigen in een servicegebied, dit zijn de groene gebieden in de app. Elektrische busjes rijden dagelijks rond om lege accu’s te vervangen, deze accu’s worden vervolgens meegenomen en opnieuw opgeladen.

Servicegebieden

In deze parkeergebieden moet je de scooter parkeren, buiten deze gebieden kan je de rit namelijk niet beëindigen. De gebieden lijken met willekeur geplaatst te zijn, maar dit is niet zo. “De servicegebieden die wij hanteren, zijn in samenspraak met de gemeente ontstaan”, zegt Noa, customer advisor van GO-Sharing. “Zij hebben ons bepaalde gebieden aangegeven waar de scooters wel en niet geparkeerd mogen worden.” In elke stad worden deze gebieden in afspraak met de gemeente bepaald.

In rode gebieden mag je de scooter nooit neerzetten, ook niet in parkeermodus. Buiten de groene servicegebieden kan dit wel, alleen kan je dus niet je trip hier beëindigen. Deze rode gebieden komen ook in Apeldoorn voor. “Vanuit de gemeente gaat dat om locaties waar sowieso een parkeerverbod geldt voor scooters, zoals parken en de binnenstad”, vertelt Roel van Vemde, persvoorlichter van de Gemeente Apeldoorn. “Voor deelscooters gelden dezelfde regels als voor andere scooters.” Er kunnen, na aanvraag bij GO-Sharing, nog andere gebieden worden toegevoegd. Het Kasteel, een groot deel van de Maten en de helft van Ugchelen hebben geen servicegebieden, dus hier komen de scooters misschien in de toekomst nog naartoe.

Overlast

De scooters kan je overal in de groene servicegebieden parkeren, maar dat geeft ook problemen. GO-Sharing zegt op de website dat je de scooter moet parkeren waar ook andere scooters of fietsen kunnen staan. Je mag daarnaast de scooter nergens tegenaan laten staan. Natuurlijk mag je ook niet de scooter op de weg parkeren of in-/uitgang blokkeren. Helaas gaat dit wel eens fout, ook in Apeldoorn. Zo is Apeldoorner John ten Katen 2 keer blokkerende scooters tegengekomen, zo meldt hij op Twitter.

Op de website heeft GO-Sharing een overlastformulier die mensen kunnen invullen, ook via social media kan je met klachten terecht. Binnen 24 uur probeert het bedrijf de verkeerd geparkeerde scooters te verplaatsen. GO-Sharing werkt wel met een boetesysteem voor mensen die de scooters verkeerd neerzetten. De 1e keer zal de gebruiker een waarschuwing krijgen, vervolgens bij de 2e keer is dit een boete. Bij een 3e keer is het nogmaals een boete en mag de persoon in kwestie geen gebruik meer maken van de app en dus ook niet van de scooters.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!