Energie opwekken en natuur gaan hand in hand in Klarenbeek

Donderdag 6 mei 2021

Door Redactie

deA

,,Er moet nú wat gebeuren.’’ Dat was de boodschap van energiecoöperatie deA in het artikel wat we onlangs publiceerden op Apeldoorn Direct. En er gaat wat gebeuren. In Klarenbeek, aan de Broekstraat, is gestart met de aanleg van een zonnepark van 20 hectare in totaal, waarvan 13 hectare zonnepanelen. Dat proces ging niet zonder slag of stoot.

Alternatieven van de buurt

“Het is best een lang proces geweest”, vertelt Michiel Roemer van deA. “De buurt heeft zich gebundeld na het zien van het eerste plan en kwam met alternatieven. Er zijn toen tekentafelsessies geweest waarbij ze samen met de ontwerper om tafel hebben gezeten en gekeken wat er anders kon.” Gek vindt hij het niet dat een buurt zo reageert. “Het is ook een forse verandering; je hebt een open landschap en ineens komt er heel veel glas in je achtertuin. De bewoners worden geconfronteerd met iets waar ze niet om gevraagd hebben, dat is iets wat we vaak horen.”

Uiteindelijk is het plan flink aangepast plan. “Er liggen minder panelen dan in eerste instantie gepland was, er is meer groen en voor de omwonenden ziet het er beter uit..” Hij vertelt dat er al gestart is met de werkzaamheden. “In het najaar is er al beplanting aangebracht, maar door storm was daar wat schade aan gekomen. Dat is weer hersteld. De poelen zijn gegraven en hekken geplaatst. Momenteel worden de zonnepanelen geplaatst. Uiteindelijk moet dit park eind augustus stroom gaan leveren.”

Planten en dieren

Gertine Wilders, collega van Michiel bij deA, vertelt dat er bij het plan bijzonder veel aandacht is besteed aan de flora en fauna. “In totaal is 13 hectare bestemd voor de panelen, 7 hectare voor natuur. Maar ook tussen de panelen, die staan schuin zuidwaarts, , is er ruimte voor diverse plantensoorten. Zo maken 5 poelen het terrein ook voor amfibieën geschikt. Er stond maïs, dat is best eentonig, maar nu komt er een heel biodivers landschap. Ze hebben echt hun best gedaan om zoveel mogelijk verschillende soorten de ruimte te geven.”

De das bijvoorbeeld, meldt ze. “In het gebied ernaast is een das gespot, daarom is het gebied zo ingericht dat je hoopt dat die das er goed kan leven; er zijn daar allemaal dingen aangeplant die hij eet, zoals bessen. De das is daarom een symbool. Om te laten zien dat we natuur integreren in dit zonnepark. Het mooie van dit zonnepark is dat de combinatie is gemaakt tussen de natuur en de energieopwek. Want het is belangrijk dat we de CO2-uitstoot snel gaan verlagen, en ook dat we ons inzetten voor biodiversiteit..”

Ze merkt op dat mensen snel denken dat de natuur kapot gemaakt wordt bij de aanleg van een zonnepark. “Sterker nog, dat dacht ik ook. Tot ik me erin ging verdiepen. Ik was in Duitsland en daar stond een bordje bij zo’n zonnepark met welke soorten er allemaal groeiden. Toen besefte ik dat er veel meer leeft dan voor zo’n zonnepark er stond. Er is nog wel weinig onderzoek naar gedaan, want nog relatief nieuw iets. Maar alle ecologen en planmakers die je spreekt zeggen inderdaad dat er veel meer biodiversiteit is dan in een graslandschap of maisveld. Daar liggen voor ons de kansen om iets positiefs bij te dragen.”

Invloed van inwoners zelf

Otto Hettinga van EnergieRijk Voorst (ERV) legt in een filmpje uit dat het zonnepark straks net zoveel stroom moet opleveren als het verbruik van 4500 huishoudens. Hij noemt het project ‘een succesverhaal met een stroeve start’. “De buurt voelde zich flink overvallen en onder druk gezet. Maar het positieve is dat de buurt toen niet de hakken in het zand heeft gezet, maar dat ze inderdaad kwamen met een alternatief plan.” Daardoor is er nu volgens hem een plan wat voor iedereen acceptabel is. “Niet dat iedereen nu staat te springen, maar er is acceptatie en het gevoel dat ze als Klarenbeek nu echt iets doen in de energietransitie. Ik denk dan ook dat dit een mooi voorbeeld is hoe je een project waar bewoners en de projectontwikkelaar zo tegenover elkaar staan kunt omturnen naar een project waarbij de bewoners zelf invloed hebben en mee kunnen profiteren wat achterin hun tuin komt te staan.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!