Energiecoöperatie deA: ‘Er moet nú wat gebeuren’

Zaterdag 27 maart 2021

Door Redactie

deA

Dat het niet goed gaat met het klimaat is voor velen geen nieuws. En dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Maar een stap in de goede richting is afgelopen week van tafel geveegd: de gemeente Apeldoorn gaat namelijk geen extra zonneparken aanleggen nu veel windmolens niet gebouwd kunnen worden doordat op die plek de wespendief, een beschermde roofvogel, leeft. Gertine Wilders van Energiecoöperatie deA laat weten hoe zij hierover denken.

“Kijk, het grote verhaal is dat we van die fossiele brandstof af moeten. Voor het klimaat en voor onze kinderen”, legt ze uit. “Maar zo’n energiesysteem veranderen is een hele opgave. En dat vergt moeilijke ingrepen. Op dit moment willen we dat bereiken door energie te besparen, door zoveel zonnepanelen op daken te leggen, maar ook door zonneparken en windmolens. Hoeveel van alles is een soort evenwicht en de politiek is nu aan zet om te zeggen hoe we die verdeling gaan maken. Want het is net zoals dat je een nieuwe woonwijk wilt inplannen, daar is niet iedereen het mee eens.”

Niet langer wachten

Gertine vervolgt: “De Provincie Gelderland heeft nu gezegd: we zitten met die wespendief, een beschermde roofvogel, dus we zetten minder windmolens neer. Een windmolen zie je wel, maar die neemt in verhouding niet zoveel ruimte in. Een zonnepark wel. Dus als je een windmolen weghaalt moet je daar in principe veel zonneparken voor terugzetten. De gemeente Apeldoorn zegt nu: ‘We hebben al zoveel moeite die zonneparken in te passen, willen jullie nog eens goed kijken naar de windmolens?’ Dat is in onze optiek wat er nu gebeurt. Wij zeggen: áls het maar gebeurt, want we moeten zeker niet langer wachten met het nemen van stappen.”

Ze legt uit dat windmolens en zonneparken de beste oplossing voor de komende 25 jaar. “En als we na 25 jaar betere oplossingen hebben, prima, want de materialen zijn allemaal her te gebruiken.” En ze snapt het wel, dat mensen vaak zoiets hebben van ‘prima, maar not in my backyard’. “Dat is ook logisch, maar ik denk dat het goed is als we mensen erbij betrekken. Neem de bewoners maar mee in dat proces waar bijvoorbeeld een zonnepark moet komen. Mensen zijn bang dat Apeldoorn gaat veranderen, maar dat gaat sowieso gebeuren. En als dan het argument is dat er minder groen en natuur is… Qua biodiversiteit beter om een zonnepark te hebben dan bijvoorbeeld een maïsveld. We moeten kijken hoe we kunnen recreëren en tegelijk energie opwekken. En dat we daar dan zelf van profiteren; dat die gelden niet gebruikt worden voor een verre investeerder gaan, maar dat het dichtbij blijft.” .

Nieuwe manier van denken

Bij deA zien ze een duidelijke verandering in hoe we nu leven ten opzichte van een aantal jaren geleden. “Eerder was het vreemd als iemand zonnepanelen op z’n dak had en nu krijg je de vraag ‘Oh? heb jij nog geen zonnepanelen?’. En die nieuwe manier van denken is een goede ontwikkeling, vindt ze. “Je moet anders leren kijken. We moeten nieuwe vormen gaan zoeken van wonen en natuur combineren met energie opwekken. Dat energie opwekken niet ver weg is, maar dat het er gewoon bij hoort. En hoe die verdeling gaat, zijn echt politieke keuzes, hoe je dan je landschap inricht.”

Wat ze goed vond aan het proces is dat de gemeente heeft gevraagd naar onderzoek naar mogelijkheden. “Het is een ingewikkeld proces, maar zij vragen naar mogelijkheden. Ik lees dan, en dat staat er niet hoor, waar kunnen we dan die windmolens kwijt? Het maakt ons niet zoveel uit; meer windmolen of meer zonneparken. Alles wat op de daken ligt of komt is ook mooi, maar dat is niet genoeg. Maar laat omwonenden zelf investeren in een zonnepark of laat ze een stukje eigenaar zijn van de windmolen.”

Kansen pakken

Gertine beseft zich dat dit iets is waar ‘we’ nog niet zolang mee bezig zijn. “We zijn ook nog heel veel aan het leren. Zo hebben mensen bij een windmolen het idee dat die in hun ‘achtertuin’ staat en dat die alle dieren doodmaakt, even heel cru gezegd. Maar ook daar leren we steeds meer over; zo blijkt bijvoorbeeld dat 1 wiek zwart verven vogelsterfte tegen kan gaan.”

Het belangrijkste vindt ze dat er iets gedaan wordt. Gertine: “Dat ze nu niet stil gaan zitten met het idee: ‘dit willen we niet en klaar’. We moeten doorgaan. En we moeten als inwoners van Apeldoorn duidelijk laten weten dat we het belangrijk vinden dat er meer duurzame energieopwekking komt. Niks doen is geen optie. En wachten ook niet. We moeten onze kansen pakken.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!