Entertainment in en rond de binnenstad tijdens het Royal Light Festival

Maandag 13 maart 2023

Door Redactie

Deze week staat Apeldoorn in de spotlight met het Royal Light Festival. Van woensdag 15 tot en met zondag 19 maart 2023 vormt Apeldoorn het decor voor de eerste editie van dit gloednieuwe event. Naast een lichtroute met zeven lichtobjecten van (inter)nationale kunstenaars, dragen ook lokaal culturele, toeristische en binnenstadondernemers hun steentje bij in de vorm van events en activiteiten.

Horeca op de route sluit aan

Tijdens het Royal Light Festival pakken diverse horecaondernemers flink uit. Bezoekers van het festival kunnen tijdens de route terecht bij de buitenbars van De Bon Vivant en Sizzles at the Park voor onder andere warme dranken. In de binnenstad zijn Bagels & Beans, Kaldi, Bakkertje Bol, Mr. Murk, De Pizzabakkers en Proef-Locaal Het Achterom geopend om het publiek te voorzien van versnaperingen en drankjes. Daarnaast organiseren Paleis Het Loo en Theater Orpheus speciale dinerarrangementen in het kader van het lichtfestival.

Programmering tijdens het Royal Light Festival

Naast de lichttour biedt het Royal Light Festival nog meer royale activiteiten. Zo hebben Apeldoorners Timo Hoogland en Chefrany Laitenu speciaal voor het Royal Light Festival de lichtinstallatie ‘Nexus’ gemaakt; een kunstwerk over verbinding dat tijdens het evenement te zien is in de steeg naast GIGANT. Dirk Schlebusch tovert met het Royal Light Festival de Salon van expositieruimte ACEC om tot ‘A Royal Forest | The Green Diamond’ en toont met zijn werk hoe een chique en kostbaar koninklijk lichtbos eruitziet. De expositie van Dirk Schlebusch is ook na het Royal Light Festival nog tot en met 26 maart elk weekend te bezoeken bij ACEC.

CODA toont tijdens het Royal Light Festival lichtkunstwerken die vanaf de buitenkant van het gebouw te bewonderen zijn. In de CODA Showroom zijn tijdens het festival kunstwerken te zien die passen bij het thema ‘Coderen: Ambacht van de 21e eeuw’, waaronder een lichtprojectie van Ralf Jacobs en digitale kunst van Timo Hoogland. Op donderdagavond 16 maart is er een speciale avondopening van CODA waarbij bezoekers het museum kunnen verkennen en rondleidingen kunnen volgen van de tentoonstellingsmakers.

Bij Theater Orpheus zijn er tijdens het Royal Light Festival buitenoptredens op het plein die vrij toegankelijk zijn. Op woensdag om 19.35 en 20.20 uur en donderdag t/m zaterdag tussen 18.45 en 19.45 uur kun je genieten van een afwisselend programma met lokale artiesten en amateurgezelschappen onder het thema “Licht”, samengesteld door Nils-Anders Gruben en Naomi Dijkstra uit de jongerencommunity van Orpheus. Op zaterdag 18 maart organiseert Orpheus een feestelijke activiteit voor kinderen met pannenkoeken eten en lampionnen maken. Deelname is gratis maar vooraf aanmelden is verplicht.

Tijdens het Royal Light Festival doet Proef-Locaal Het Achterom, een plek met een rijke koninklijke geschiedenis, mee met het thema ‘Kijk Achterom!’. De steeg wordt verlicht en de gastvrouw en -heer nemen bezoekers mee terug in de tijd om de geschiedenis van deze plek te ontdekken. Het Raadhuisplein is met haar vele terrassen en elke avond livemuziek verzorgd door lokale DJ’s de perfecte plek om de avond af te sluiten.

Lampionnenoptocht voor de allerkleinsten

Speciaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd organiseert Theater Orpheus op zaterdag 18 maart een lampionnenoptocht. Om 19.00 uur start er een optreden op het plein voor Orpheus waarna de optocht zal vertrekken. Via het lichtkunstwerk in de Grote Kerk lopen ze – met talloze lampionnen – door het Oranjepark terug naar Theater Orpheus. Alle kinderen kunnen gratis meelopen. Als ze nog geen lampion hebben, kunnen ze er een knutselen bij Orpheus en zich daar aanmelden voor de optocht. Ga voor meer informatie over het aanmelden naar www.royallightfestival.nl/programma.

Samenwerking

Het Royal Light Festival biedt vermaak voor zowel jong als oud en is gratis te bezoeken. Het festival combineert internationale lichtkunstwerken met kunst van lokale partijen. Het initiatief is van Apeldoorn Partners, in samenwerking met Paleis Het Loo, Theater Orpheus, CODA, GIGANT, ACEC, Centrummanagement Apeldoorn, Bakkerij Fuite en verschillende binnenstadondernemers. Het festival is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Apeldoorn en wordt geproduceerd door Productiebureau Out Of The Rat Race (OOTRR). Artistiek light designer Rogier van der Heide heeft de kunstwerken geselecteerd die de koninklijke thematiek van deze eerste editie van betekenis voorzien. Voor meer informatie over het programma, de route en de lichtkunstwerken kun je terecht op www.royallightfestival.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!