Er komt een tweede bijeenkomst over Stadspark Oranjerie

Vrijdag 17 maart 2023

Door Kevin van Es

Het herontwikkelingsproject van winkelcentrum de Oranjerie omvat verschillende doelstellingen, zoals het vergroten van het aanbod aan woningen, het vergroenen van de binnenstad en het verminderen van de leegstand in winkels. Eind vorig jaar tekende Bridges Real Estate een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Apeldoorn om deze doelen te bereiken. Tijdens de informatiebijeenkomst kort daarna werden de plannen voor de herontwikkeling gepresenteerd. Dit jaar vindt er een tweede informatiebijeenkomst plaats waar aanwezigen ook vragen kunnen stellen.

Bruisend middelpunt in de stad

Sinds 1993 is de Oranjerie een begrip in Apeldoorn. De opening werd destijds groots aangepakt, met toenmalig burgemeester Harm Bruins Slot die het pand opende. In de loop der jaren heeft het winkelcentrum met de iconische ‘lift met water’ en loopbrug een aanzienlijke transformatie ondergaan. Hoewel het centrum voorheen bekend stond om zijn gezellige sfeer, valt het tegenwoordig op door de vele kale ruimtes. Deze structurele leegstand vormt al jaren een groot probleem in het stadscentrum van Apeldoorn. Met de herontwikkelingsplannen hopen de samenwerkende partijen de Oranjerie tot een levendig middelpunt van het centrum te maken.

De plannen

Om de leegstand van winkelpanden terug te dringen wordt een deel van de Oranjerie gesloopt en opnieuw opgebouwd tot huurwoningen. Met de aanleg van een openbaar stadspark en groene passages rondom de Oranjerie komt ook het groene imago van Apeldoorn terug in de plannen. Ook wil de gemeente een autovrije binnenstad en mikt op de inzet van duurzame deelmobiliteit. Al deze plannen zijn in lijn met de omgevingsvisie “Woest aantrekkelijk Apeldoorn” waarin voorop staat dat de transformatie moet leiden tot een duurzame kwaliteitsimpuls voor de binnenstad en haar inwoners, ondernemers en bezoekers.

Informatiebijeenkomst

Afgelopen november stroomde de Oranjerie vol voor de eerste informatiebijeenkomst. Deze werd, met meer dan 180 aanwezigen, goed bezocht. Het eerste punt op de agenda was de algemene ledenvergadering. Avondvoorzitter Tom de Boer interviewde wethouder Jeroen Joon, Martijn Bremmer namens Bridges Real Estate en ontwerpers Jaap Gräber en Adam Smit. De aanwezigen kregen de kans om na te praten en vragen te stellen. Ook dit jaar wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd. Dinsdag 25 april zijn geïnteresseerden welkom om hun vragen te stellen. Meer informatie over de bijeenkomst verschijnt binnenkort op de website van Stadspark Oranjerie.

Willy Reimink maakte in 2019 een video in het winkelcentrum, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Oranjerie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!