Eric Koller: ‘In ‘Koller blijft thuis!’ zit meer verhaal dan ooit tevoren’

Donderdag 19 november 2015

Door Redactie

Een eigen stijl, een eigen vorm, een eigen merk; Eric Koller. Inmiddels is hij gestart met de tournee van zijn nieuwste theaterprogramma genaamd ‘Koller blijft thuis!’, waarmee hij woensdag te zien is in Orpheus. Een show die weer vol met te gekke vondsten zit. Maar wat hij precies doet, laat zich niet gemakkelijk omschrijven. Dat hij momenteel uniek is in zijn soort staat vast, hoog tijd dus om daar eens in te duiken.

Je maakt cabaret, maar spreekt geen woord in je voorstelling. Hoe zit dat?

,,Ik maak voorstellingen die bedoeld zijn om te lachen, om troost te bieden zogezegd. Dat doet cabaret. Ik bedien mij van alle cabareteske middelen als; van de ene sketch naar de andere, een rode draad, direct op het publiek gericht. Ik doe dit alleen niet via conferences of tekstuele grappen maar ik maak gebruik van mijn lichaamstaal, mimiek en vooral het beeld.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
,,Overal. Uit gesprekken met mensen, dan valt me ineens een woord op. Ik luister niet meer naar wat er gezegd wordt maar dwaal af. Ik zie beelden bij de zinnen. De windhaan uit ‘BULL’ is bijvoorbeeld zo ontstaan. Maar ik laat me ook vaak inspireren door voorwerpen. Het liefst simpele vormen als een buis, een bal, een kuip. Daar kan je nog lekker veel mee, dat is nog niet bepaald. Ik kan ook erg geïnspireerd worden door het kijken naar collega’s. Tegenwoordig kom ik ook op ideeën via internet. De wereld ligt aan onze voeten; de Chinese televisie is binnen handbereik bijvoorbeeld.”


Zit er in je nieuwe voorstelling één duidelijk verhaal of een achterliggende gedachte of zijn het allemaal losse scènes zonder een specifieke rode draad?

,,In ‘Koller blijft thuis!’ zit meer verhaal dan ooit tevoren. Een verhaal dat ik op dit moment in mijn leven onderga. Je zou kunnen zeggen dat deze voorstelling autobiografisch is. Voor mij een nieuwe manier van werken die ik op dit moment erg inspirerend vind. Het verhaal gaat over dat je maar zelden uitgelezen kansen krijgt om je onmogelijke dromen te verwezenlijken. Voor mij zit de uitdaging erin om een verhaal dat vanuit bewoording en taal ontstaan is om te zetten in een zo woordeloos mogelijke voorstelling.”

Eigenlijk zijn je voorstellingen ’grenzeloos’ te noemen, want iedereen begrijpt spel en beeld. Heb je wellicht ook daadwerkelijk ambities om de wereld te veroveren?

,,Grappige vraag, want daar gaat ‘Koller blijft thuis!’ nou eigenlijk precies over. Ik krijg steeds vaker interesse vanuit het buitenland. Ik zou er apetrots op zijn dat ik als Hollandse ‘kwajongen’ mijn streken in andere landen uit mag halen. Dus ja, ambities, contacten en gesprekken zijn er zeker. En nu natuurlijk is Cirque du Soleil op mijn pad gekomen.”

Wie zijn je favoriete theatercollega’s en/of een voorbeelden?

..Op dit moment is het Australische duo ‘The Umbillical Brothers’ mijn favoriet. Ze brengen hun absurde humor op een hele eenvoudige manier. Het zijn bijna stand-uppers, maar dan in beeld en gebaar. Ik probeer mijn grappen ook zo simpel mogelijk te houden. De grap zit hem namelijk nooit in het decor of het rekwisiet. Dat is te makkelijk. Dat kan iedereen. De grap ben jezelf. En dat kunnen er maar weinig.”

Kaartverkoop

Eric Koller is op woensdag 25 november te zien in Orpheus. Kaarten zijn vanaf € 19,50 verkrijgbaar via www.orpheus.nl of de theaterkassa. De theaterkassa is dagelijks bereikbaar van 10:00 tot 22:00 uur via 055 527 03 00.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!