Expats in Apeldoorn: “Ik zie mijn eigen cultuur door andere ogen”

Zaterdag 25 mei 2024

Door Jasmijn ten Napel

In deze reeks verkennen we de verhalen van expats en immigranten die tijdelijk in Apeldoorn verblijven of zich er hebben gevestigd, en hoe zij een unieke bijdrage leveren aan de stad. Vandaag maken we kennis met Allegra Zazzaro (24), afkomstig uit Milaan, Italië.

Allegra’s culinaire avonturen in Nederland zijn positief. “Ik heb nooit een slechte ervaring gehad met Nederlands eten, ik vind het allemaal lekker! Mijn favorieten zijn oliebollen, bitterballen en pannenkoeken, vooral met banaan en chocola.” Ze vertelt enthousiast over haar bezoeken aan de kaaswinkel: “Ik ga regelmatig naar de kaaswinkel om Apeldoornse kaas te halen, dat is mijn favoriet. Ook verse zalm van de markt haal ik graag.” Allegra ondersteunt graag de lokale gemeenschap door haar eten en kleding bij lokale winkels te kopen.

“Ik miste Nederland”

Allegra kwam naar Apeldoorn na een tussenstop van vier maanden in Londen. Ze geniet van het wonen in een internationale omgeving. “Het is leuk om vanuit verschillende perspectieven en culturen aan iets te werken en samen een probleem op te lossen.” Ze begon aan een bachelor marketing en communicatie. Tijdens haar studie liep ze een halfjaar stage in Milaan. “Ik miste Nederland en ben teruggekomen om te zoeken naar een baan. Wittenborg, de internationale hogeschool in Apeldoorn, bood me een baan aan als Admission Administrator. Ik bereik zoveel mogelijk studenten voor de school en doe de marketing.”

Altijd welkom

Ze waardeert de directheid van Nederlanders: “In Italië was het gebruikelijk om iemand echt te leren kennen voordat je zaken met ze zou doen. Hier komt dat niet voor.” Allegra heeft zich hier altijd welkom gevoeld en nooit buitengesloten. Haar zusje woont inmiddels ook in Nederland, in Utrecht, en studeert media en cultuur. “We bezoeken regelmatig onze ouders of zij komen hierheen,” vertelt ze.

De balans tussen werk en vrije tijd in Nederland waardeert ze zeer. “Om 17.00 uur kunnen jullie stoppen met werken en tijd nemen voor jezelf. In Milaan konden mensen doorwerken tot 9 of 10 uur. Ik ben een beetje een workaholic,” zegt ze lachend.

“Doei doei, het klinkt als een liedje”

“Lekker weer”

Allegra kookt graag Gattó di patate, een Italiaans gerecht met aardappelen, kaas en ham uit de oven, afkomstig uit Napels. Ze verwondert zich over het gebruik van het woord ‘lekker’ in Nederland: “Ik dacht altijd dat ‘lekker’ om eten ging, maar jullie gebruiken het voor meer dingen, zoals ‘lekker weer’ en ‘lekker zeg. En jullie afscheidsgroet ‘doei doei’, het klinkt als een liedje,” lacht ze.

In haar vrije tijd studeert Allegra voor haar master digital marketing and communication. “Ik spendeer veel tijd aan mijn studie, maar daarnaast ga ik graag naar de sportschool en doe ik yoga en pilates.” Ze geniet van de cultuur in Apeldoorn: “Ik hou van de tuinen van Paleis het Loo en studeer vaak in CODA. Ook ga ik graag naar restaurant Guusje. Ze geniet van het fietsen in Apeldoorn, iets wat in Milaan niet mogelijk was vanwege het gebrek aan fietspaden. “Ik ga graag fietsen hier, het is zo makkelijk om je te verplaatsen.”

Reizen en verschillende culturen ontdekken is een van Allegra’s passies. “Ik praat graag met de locals om plekjes te ontdekken waar niet veel toeristen komen. Ik zie ook mijn eigen cultuur in Italië door andere ogen nu, dat is ook een leuke ervaring.”

Italiaanse feesten zoals Ferragosto, waar Maria’s hemelvaart wordt gevierd, zijn belangrijk voor Allegra. “Koningsdag en Sinterklaas waren nieuw voor mij. Voor carnaval ga ik meestal terug naar Milaan om het daar te vieren.” Allegra heeft zowel Nederlandse als internationale vrienden en is extravert, waardoor ze makkelijk contact maakt met mensen. “Door te verhuizen ga je andere perspectieven begrijpen en verander je je manier van denken. Ik ben positief veranderd sinds ik hier woon.”

“Ik wist op mijn veertiende al dat ik in het buitenland wou wonen”

Allegra heeft ook vrijwilligerswerk gedaan, zoals het verzorgen van etentjes voor ouderen en het leren van Engels aan kinderen. “Het was een geweldige ervaring, we speelden met de woorden en ik leerde ook van hen.” Ze volgt Nederlandse cursussen; “het gaat goed, hoewel ik soms moeite heb met de uitspraak. Maar ‘Koffie met melk alsjeblieft, dankjewel’ in een restaurant moet lukken.”

Just go with the flow 

Mijn moeder was onlangs op bezoek en ik nam haar mee naar Amsterdam. Het is heerlijk om daarna thuis te komen in Apeldoorn.” Voor expats heeft Allegra het volgende advies: “Kom niet met een verwachting, just go with the flow. Ik wist ook niet of ik hier ging blijven.” Allegra wist al op haar veertiende dat ze in het buitenland wilde wonen. “Ik kwam hier en werd verliefd op Apeldoorn en blijf hier graag werken en studeren.”

Wil je ook jouw verhaal delen over jouw ervaringen in Apeldoorn? Of ken je iemand die hier naartoe is verhuisd? Mail ons dan op: jasmijn@apeldoorndirect.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!