Expats in Apeldoorn: “Ik zou de rekening nooit delen”

Zaterdag 18 mei 2024

Door Jasmijn ten Napel

In deze reeks verkennen we de verhalen van expats en immigranten die tijdelijk in Apeldoorn verblijven of zich er hebben gevestigd, en hoe zij een unieke bijdrage leveren aan de stad. Vandaag maken we kennis met Tulya Kavaklioglu (33), afkomstig uit Ankara, Turkije.

Verliefd 

Tulya beschrijft zichzelf als “een beetje nerdy.” Na haar biologieopleiding in Duitsland en Nijmegen, bracht de liefde haar naar Nederland. “Ik werd verliefd en bleef hier langer. Toen die relatie eindigde, ontdekte ik mijn liefde voor de stad,” vertelt ze. Vervolgens studeerde Tulya een jaar Marketing bij Wittenborg in Apeldoorn.

Na haar studie had Tulya moeite om een baan te vinden. “Ik was jarenlang op zoek, maar als highly skilled immigrant konden bedrijven me niet aannemen. De oplossing was om als zzp’er aan de slag te gaan. Inmiddels werk ik als marketing manager in Leiden.”

Voor Tulya voelt Apeldoorn als een hechte gemeenschap. “Er zijn veel initiatieven voor kunst en cultuur. Vanaf mijn twaalfde ben ik bezig met theater, en ik heb nu een theatergroep in Nijmegen en Apeldoorn.” Met een glimlach voegt ze toe: “Misschien komt Arnhem er nog bij, het zit er perfect tussenin.” Bij de Gigant in Apeldoorn werkt Tulya als docent, waar ze produceert, stukken schrijft en regisseert. Haar grootste bijdrage is het bouwen van bruggen tussen verschillende culturen.

In Apeldoorn ontmoette Tulya haar huidige Nederlandse vriend. “We ontmoetten elkaar bij De Gigant, waar hij als leraar basgitaar werkte. Na een open dag gingen we als collega’s wat drinken en van het een kwam het ander. Nu zijn we bijna 1,5 jaar samen en woon ik al 12 jaar in Nederland.”

“Huh? Kinderen droppen in het bos? Wie zou dat nou doen”

Going Dutch

Toch zijn er dingen waar Tulya zich minder snel aan kan aanpassen. “‘Going Dutch’ bijvoorbeeld, de rekening precies opdelen na het eten. In Turkije zijn we super vrijgevig en dat blijf ik houden. Je dekt de mooiste borden voor gasten en geeft ze je mooiste handdoeken.”

Tulya ervaart soms cultuurverschillen die haar verbazen. “Huh? Kinderen droppen in het bos? Toen ik dit hoorde, dacht ik echt: ‘Wie zou dat doen?’ Kinderen afzetten in het bos, zodat ze zelf de weg terug moeten vinden.”

Zoete pompoen

Als ik haar vraag naar lekker eten in Nederland, noemt ze stamppot en tompouce. “Als ik zelf Turks kook, deel ik het graag met buren of vrienden. In mijn thuisland is pompoen zoet, hier maken jullie er soep van. Maar bij ons is het een toetje. Ik ben overigens wel fan van soep met een stukje brood. Ik heb hier voor het eerst curry- en uiensoep gehad, dat is ook iets waarvan ik dacht: huh, curry is toch saus?”

Tulya kon gemakkelijk connecties leggen in Apeldoorn, vooral via de theatergroep. “Maar soms ontmoet ik ook random mensen. Tijdens prinsjesnacht was ik aan het dansen met een oudere vrouw, en daarna hebben we samen koffie gedronken. Ik probeer af en toe wat Nederlands te leren, maar omdat het nog niet helemaal goed genoeg is, gebruik ik het niet veel in het dagelijks leven. Je opent wel heel veel nieuwe deuren als je de taal beheerst, dus ik wil het wel graag leren.”

“Ik mis mijn familie heel erg, het is altijd moeilijk om afscheid te nemen”

Heimwee

Haar familie woont nog steeds in Turkije. “Mijn zus is een paar keer langs geweest, maar meestal ga ik daarheen. Ik spreek ze wekelijks online en probeer er eens in het halfjaar heen te gaan. Ik mis ze heel erg, het is altijd moeilijk om afscheid te nemen. Met Nieuwjaar ben ik daar altijd. In de coronaperiode was dat heel lastig, ik moest ook een tijd wachten voor goedkeuring op een residentie en mijn visum, dat kostte veel tijd.”

Tulya’s geboorteplaats, Ankara, is de hoofdstad van Turkije en heeft ongeveer vijf miljoen inwoners. “Dat is een van de redenen dat ik wegging. Ik ga altijd nog stemmen bij de ambassade. Ik voel een soort verantwoording om te stemmen. Apeldoorn is gemoedelijk en heeft precies genoeg groen, mensen en leuke initiatieven. Ik zou hier graag nog heel lang blijven.”

Wil je jouw verhaal delen?

Wil je ook jouw verhaal delen over jouw ervaringen in Apeldoorn? Of ken je iemand die hier naartoe is verhuisd? Mail ons dan op: jasmijn@apeldoorndirect.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!