Fibroned or -not

Maandag 11 oktober 2010

Door Niek

Fibroned or-not….

Het is al enige jaren stil rondom Fibroned, de kippenmestverbrander die op de Ecofactorij gebouwd zou worden.
De directie van Fibroned is al vanaf 1999 bezig om de kippenmestverbrander hier te realiseren. Tot nu toe zijn de twee verleende milieuvergunningen door de Raad van State vernietigd, voor de laatste keer in 2005.
Wat drijft een directie om tegen hoge kosten te blijven proberen hier zo’n afvalverbrander te willen bouwen. Er is op de Ecofactorij nog niet 1 kippenpoepje verbrand en toch weet Fibroned al een schuld op te bouwen van bijna € 10 miljoen.

Een onderzoek dat al meer dan twee jaar loopt heeft aangetoond dat de directeur van Fibroned inmiddels direct betrokken is bij tenminste 5 faillissementen van zijn bedrijven en dat hij als directeur ook betrokken is bij de activiteiten van Bioshape in Tanzania.
Het NRC besteedde er op 21 september jl. een uitgebreid artikel aan de activiteiten in Tanzania onder de kop Bioshape trekt spoor van vernieling.

Internationaal komt er steeds meer tegenstand tegen dit soort kippenmestverbranders vanwege de hoge uitstoot van allerlei giftige stoffen.
Fibroned wordt gebouwd naar voorbeeld van soortgelijke kippenmestverbranders in Engeland en de VS, resp. Fibrowatt en Fibrominn. De laatstgenoemde Fibrominn staat in de staat Minnesota in de VS en is inmiddels de grootste milieuvervuiler van de staat geworden. Fibrominn stoot meer vuil uit dan de drie kolencentrales die de staat rijk is.

Behalve de internationale weerstand tegen dit soort vervuilers valt op dat de directie van Fibroned het met eerlijk zaken doen niet zo nauw neemt.
Deze website zou te klein zijn om alles over Fibroned en Bioshape te vertellen.
Het onderzoek van de afgelopen twee jaar is samengevat op de website www.fibronot.nl .

Voor de faillissementen waar de directie van Fibroned rechtstreeks bij betrokken is kijk op www.fibronot.nl/bioone.php en voor het avontuur in Afrika kijk op www.fibronot.nl/bioshapetanzania.php .

Apeldoorn zou helemaal niet moeten willen dat dit soort ondernemers zich binnen onze stadsgrenzen vestigt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!