Fietsen brengt geluk terug in zorginstelling: SilverFit Mile brengt bewoners in beweging

Dinsdag 21 mei 2024

Door Kevin van Es

Ouder worden brengt in de meeste gevallen uitdagingen met zich mee. Wanneer mensen niet meer thuis kunnen wonen, vanwege ziekte of ouderdom, heb je in Apeldoorn diverse opties voor opvang. Een van deze locaties is Klein Geluk Juliana, aan de Koning Lodewijklaan.

Bij binnenkomst in het gebouw komt de geur van versgebakken cake mij tegemoet. Hier ontmoet ik Ekie en zijn vrouw, mevrouw Hoksbergen heeft alzheimer en woont al een tijdje bij KleinGeluk. “We zijn dolblij dat we hier terechtgekomen zijn. Voor mijn vrouw was thuiswonen simpelweg geen optie meer.” Ekie woont zelf nog wel thuis “De zorg werd te zwaar op een gegeven moment.”

Silverfit Mile

Fietsen is en blijft gezond, voor het lichaam en de geest. Hier weten de bewoners van Juliana alles van. De groep heeft namelijk een SilverFit Mile op proef gehad. De fiets is zo goed bevallen dat de cliënten er geen genoeg van kunnen krijgen, helaas voor hen is het apparaat inmiddels uit de ‘snoezelkamer’ verdwenen. “Een man afkomstig uit Frankrijk sprak sinds zijn komst naar Juliana amper, totdat hij op de fiets door de Franse landschappen mocht fietsen. Hij begon spontaan Frans te praten.”

Ook Hoksbergen ziet zijn vrouw opleven in de fiets. “Ze vindt het fantastisch. We fietsen langs het huis van onze dochter en andere plekken in de stad die ze meteen herkent.” De liefde voor de tweewieler zit er al jaren in bij het echtpaar: “We hebben jarenlang fietsvakanties gehouden, door Oostenrijk. Dat vonden we schitterend.” De vrouw van Hoksbergen blijft vriendelijk lachen, het hele gesprek door. Op mijn vraag of ze de fiets mist, antwoordt ze eerst ‘Nee hoor’. Nadat haar man meer over de fiets vertelde bloeit de vrouw helemaal op. “Die komt wel terug, toch?”

In beweging!

Virtueel fietsen biedt een gemakkelijke manier om ouderen in beweging te krijgen. Met de SilverFit Mile, voorzien van realistische en stabiele routefilms, ervaren ze het gevoel van fietsen in de buitenlucht. Tijdens het fietsen genieten cliënten van diverse uitzichten en kunnen ze moeiteloos hun favoriete routes kiezen. Met de routemaker functie kan een gepersonaliseerde fietsroute samengesteld worden voor de cliënt, met behulp van Google Street View. Met de ‘Reis door de tijd’-functie kunnen ze nostalgische herinneringen ophalen, terwijl ze door historische steden fietsen. Het is ook mogelijk om tijdens het fietsen persoonlijke foto’s en video’s te bekijken. 

Crowdfunding

De SilverFit Mile is ‘aardig prijzig’. Daarom heeft Ekie een crowdfundingsactie opgezet: “We hopen met diverse donaties de fiets alsnog terug te krijgen. De donaties stromen binnen,” aldus Hoksbergen. De actie is inmiddels gesloten!

De donatie-pagina is te te vinden via de volgende link.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!