Fietsroute tussen Apeldoorn en Epe krijgt mogelijk transformatie

Dinsdag 18 januari 2022

Door Tim Uilen

De Baronnenlijn, Google Earth

Fietsen van Apeldoorn naar Vaassen, en vervolgens door naar Epe, kan al een tijdje. Alleen willen de gemeenten Apeldoorn en Epe ervoor zorgen dat fietsers zich vlot, veilig en comfortabel kunnen verplaatsen. Daarom is het de bedoeling dat het fietspad op de oude spoorbaan opgeknapt wordt. Dit plan is onderdeel van een grotere campagne binnen de Cleantech Regio, waarbij er tussen verschillende steden en dorpen fietsroutes worden aangelegd. Het plan ligt er al een tijdje, het is nu nog maar de vraag of het project doorgaat.

Geschiedenis

Het huidige fietspad begint in buurt Hommelbrink in Apeldoorn Noord. Hier liep tot 1972 nog de Baronnenlijn, een spoorlijn van Apeldoorn naar Zwolle. Tussen Apeldoorn en Vaassen volgt het fietspad dit oude spoortracé, alleen is er tijdens het asfalteren van de spoorlijn niet gedacht aan de hoeveelheid fietsverkeer die deze route in de toekomst zou verwachten. De fietsroute is namelijk op de meeste plekken net breed genoeg voor 2 fietsers naast elkaar, dit geldt ook voor het stuk van Vaassen richting Epe. De Cleantech Regio wil fietsroutes in de omgeving gaan verbeteren en daar valt dit fietspad ook onder.

Fietsen is een duurzame vorm van vervoer, daarom steekt de Cleantech Regio er tijd in. Maar ook de breedte, veiligheid en bruikbaarheid van het fietspad is belangrijk. Zo moeten de fietspaden genoeg ruimte hebben voor 2 fietsers per fietsstrook, terwijl op verschillende kruispunten de zichtbaarheid en veiligheid aandacht krijgen. De route wordt ook veel gebruikt door scholieren en werknemers die bijvoorbeeld tussen Apeldoorn, Vaassen of Epe fietsen. Daarom heeft de Cleantech Regio, in samenwerking met de gemeenten Apeldoorn en Epe, een plan opgesteld om deze fietsroute een metamorfose te geven.

Toekomst

Het voorlopige ontwerp, VO, voor de route ligt er al een tijdje. Eind vorig jaar konden inwoners van beide gemeenten het VO bekijken en informatieavonden bezoeken. Het huidige ontwerp laat nog wel een aantal opties open. Zo is het een optie dat de fietsroute niet in Apeldoorn Noord begint, maar in Apeldoorn Noord-Oost. Als het fietspad Epe bereikt zijn er nog 3 mogelijkheden voor de route, allemaal rond de Europalaan. Beide colleges van burgemeester en wethouders hebben al hun voorkeur gegeven aan de Baronnenroute, oftewel het huidige fietspad gaan verbeteren. De gemeenteraden van Apeldoorn en Epe besluiten binnenkort of ze met de plannen door willen gaan. Als dit de gewenste optie is, dan komt er een definitief ontwerp voor de fietsroute. Hierin wordt ook gekeken naar materiaalgebruik en het uiteindelijke kostenplaatje. De metamorfose van het huidige fietspad zal op zijn vroegst pas in 2024 zijn.

Meer informatie vind je op de website van de Cleantech Regio.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!