Filosofiegroep daklozen Amsterdam, brief aan de wereldleiders

Donderdag 10 juli 2014

Door StrangeArt

Amsterdam heeft meer trekvogels, stadsmussen en andere vogels die uit het nest dreigen te vallen dan enige andere stad in ons land. Door de diversiteit en het aantal daklozen zijn verschillende activiteiten mogelijk, een zanggroep bijvoorbeeld, maar ook een filosofiegroep.

De filosofiegroep maakt zich zorgen, niet zozeer voor zichzelf maar vooral over de maatschappij als geheel. Men heeft dan ook een brief geschreven aan wereldleiders. Adressering gaf wat problemen, de Paus bijvoorbeeld heeft geen e-mail en het Kremlin accepteert geen .docx bestand. De Brief:

Amsterdam, juli 2014

 Geachte Dames, Heren ,

Wij zijn een groep mensen die leven aan de onderkant van de samenleving. Ervaringsdeskundigen zijn wij omdat wij het dakloze bestaan in Amsterdam kennen. Wij komen ook voort uit die wereld. Daarom begrijpen wij de situatie van arme mensen, van mensen die op de vlucht zijn geslagen en van mensen die gevochten hebben omdat er veel ex soldaten zijn onder de daklozen.

Wekelijks komen wij bijeen bij de Protestantse Diaconie Amsterdam om te mediteren en met elkaar te spreken. Voor ons is dat een manier om de dagen leefbaar te houden.
Vanuit dit nadenken en spreken willen wij u zeggen dat wij ons grote zorgen maken over een aantal zaken die wij in de wereld zien gebeuren:

  • Wij maken ons zorgen over de spanningen tussen christenen en moslims;
  • Wij maken ons zorgen om de kloof tussen arme en rijke mensen;
  • Wij maken ons zorgen om mensen die vereenzamen, zelfs als ze opgenomen zijn in een instelling;
  • Wij maken ons zorgen dat het onderwijs jongeren niet toerust voor deze wereld, dat kennis verdwijnt en gezag verdampt.

 

Zelf zoeken we in Amsterdam naar manieren om met deze zorgen te leven. We hebben bewondering voor mensen die ons inspireren om de dagen leefbaar te maken. Er zijn mensen, soms aan de randen van onze stad, die op een andere manier leven. Bijvoorbeeld sommige mensen die op het ADM terrein te vinden zijn en anderen die stappen naar een leefbare wereld nemen.

We roepen u op om met ons vooral te kijken naar de mensen die met vrede bezig zijn en minder aandacht te geven aan de mensen die zich richten op bewapening en oorlog voeren. Ook omdat hiermee veel geld wordt verspild. We roepen u op om steeds te zoeken naar geweldloze oplossingen. We roepen u op om mensen aandacht te geven die ook hier naar zoeken, bijvoorbeeld de mensen die werken aan een initiatief als de ‘Jerusalem Hug’.

We maken ons zorgen, maar ook lukt het ons vaak om de dagen leefbaar te houden. We hopen dat u daaraan mee wilt doen.

De foto: Drie leden van de filosofiegroep.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!