Financieel succes voor gemeente Apeldoorn: 2022 afgesloten met positief saldo

Maandag 5 juni 2023

Door Kevin van Es

De gemeente Apeldoorn heeft het jaar 2022 afgesloten met een positief saldo van maar liefst €31,5 miljoen, dit meldt de gemeente Apeldoorn op haar eigen website. De jaarstukken van 2022 tonen aan dat, ondanks de vele uitdagingen waarmee het afgelopen jaar gepaard ging, de gemeente zich financieel wederom gezond heeft weten te positioneren.

Opvang Oekraïense vluchtelingen

Dit resultaat is onder andere te danken aan een eenmalige hogere algemene uitkering van €29 miljoen vanuit het Rijk, evenals een rijksvergoeding van €6 miljoen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De kosten van deze opvang zullen in de komende jaren worden gedekt. Andere verschillen in de inkomsten en uitgaven hebben echter geleid tot een nadelig verschil van €3,5 miljoen.

Veel uitdagingen

Het jaar 2022 bracht talloze uitdagingen met zich mee, waaronder de naweeën van de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne, hoge energiekosten en een stijgende inflatie. “Het is verheugend dat we het jaar positief kunnen afsluiten. Toch wordt het beeld enigszins vertekend door het feit dat we eenmalig meer geld van het Rijk ontvingen dan verwacht,” aldus Henk van den Berge, wethouder Financiën.

Uitgaven in evenwicht

Volgens de wethouder was dit geld niet voorzien bij het opstellen van de begroting voor 2022: “Pas gedurende het afgelopen jaar werd duidelijk dat we dit extra geld zouden ontvangen. Als we dat buiten beschouwing laten, komen we dichter bij de nul en zijn de inkomsten en uitgaven redelijk in evenwicht. Op een begroting van €690 miljoen is dat een buitengewoon goede prestatie.”

Versterken sociale basis

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor een deel van het positieve saldo, namelijk €13,8 miljoen, te bestemmen voor specifieke doelen. Dit omvat onder andere het versterken van de sociale basis, de vervanging van het kunstgrasveld van Groen Wit ’62 en steun aan de regionale arbeidsmarkt. Het grootste deel van deze bestemmingsvoorstellen gaat naar de opvang van Oekraïense vluchtelingen (€6 miljoen) en aanvulling van de Algemene reserve grondexploitatie (€7,2 miljoen).

Meer informatie vind je in de jaarstukken van 2022

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!