Foenix kanshebber op de ‘Sociaal Ondernemen Werkt’ award

Donderdag 27 oktober 2022

Door Nikki Vredenberg

Circulair ambachtscentrum Foenix in Apeldoorn is dé kanshebber op één van de drie ‘Sociaal Ondernemen Werkt (SOW)-awards’. De awards benadrukken het belang dat iedereen een kans verdient om mee te doen binnen de arbeidsmarkt. Ik sprak met Arjin Jans, directeur van Foenix over de nominatie, over het werk en over al 40 jaar succes en groei.

SOW-awards

Het evenement is een initiatief van FactorWerk, een netwerk van samenwerkende partijen bestaande uit de gemeenten binnen de arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noordwest-Veluwe, UWV, werkgevers- en werknemersorganisaties en het beroepsonderwijs. Met de awards willen zij social ondernemende werkgevers uit de regio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe in de spotlights zetten.

Meest inspirerende werkgever

Foenix maakt kans in de categorie ‘De meest inspirerende sociale werkgever”, maar wat houdt dat eigenlijk in, een sociale werkgever te zijn? Arjin Jans legt uit wat het voor Foenix betekent: “Dat is eigenlijk iets waar wij niet eens over nadenken, het is gewoon al zo sinds dag 1. Het zit in onze aard. We hebben 750 mensen per jaar in onze trajecten. Dat is 750 keer een bijdrage aan die mensen en de mensen om hen heen. Iemand komt uit een gezin of een groepering. Als deze persoon goed in zijn of haar vel zit dan heeft dat ook uitwerking op de omgeving.” Foenix biedt een grote diversiteit aan werk- en leermogelijkheden aan.

De nominatie

Arjin vertelt dat het werk en de successen van Foenix vaak als vanzelfsprekend wordt ervaren. Door de nominatie worden ze erop gewezen hoe bijzonder ze zijn. “Het is erkenning en een groot compliment en complimenten krijgen is altijd leuk.” zegt hij. “De nominatie leeft ook echt binnen onze organisatie. Mensen voelen zich echt gezien. We zijn volop bezig met stemmen verzamelen en we kunnen niet wachten om ernaartoe te gaan,” voegt hij eraan toe.

Stem op Foenix

Foenix is een heel breed bedrijf. Niet alleen is het sociale aspect heel belangrijk voor hen, ook zijn ze altijd bezig met andere aspecten zoals het milieu en duurzaamheid. Daarnaast zijn ze niet alleen belangrijk voor de mensen die er werken, ook zijn ze sociaal economisch verantwoord. Arjin legt uit: “We zijn echt onderdeel van de maatschappij. We zijn geen losstaand instituut ergens in de bossen. We zitten midden in de stad tussen de mensen. Veel mensen hebben voordeel door spullen bij ons te brengen die zij niet meer gebruiken. Daarnaast kunnen mensen weer goedkoop spullen bij ons kopen. Alles is verbonden.”

Al 40 jaar succesvol

Foenix bestaat veertig jaar en dat hebben ze op verschillende manieren gevierd. Zo hebben ze een symposium gehouden in Orpheus en een groot feest gevierd voor het personeel. Maar, zegt Arjin, ons grootste feest is dat we door kunnen gaan als social enterprise”. Een belangrijk onderdeel van dit succes volgens Arjin zijn de mensen die er werken: “We hebben 37 mensen in dienst die onwijs betrokken zijn bij de missie en visie van het geheel. Ze gaan er altijd voor, doen altijd hun best om er een prachtige dag van te maken en komen altijd met nieuwe ideeën. De vrijwilligers en het personeel zijn het kapitaal van de stichting. Voor hun zou ik dan ook extra willen vragen om op ons te stemmen.”

Stemmen

Uit ruim 90 genomineerde werkgevers heeft de vakjury negen kanshebbers geselecteerd verdeeld over drie categorieën. De SOW-awards worden uitgereikt op donderdag 17 november door netwerkorganisatie FactorWerk. Dat betekent dat je nog even hebt om je stem uit te brengen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!