Frustratie door Voetbal?

Maandag 12 juli 2010

Door Herma van Dorth

Iedereen krijgt er een goed gevoel bij en het neemt frustratie weg bij spelers en toeschouwers!

Voetbalwedstrijden zouden gebruik moeten maken van een zgn. puntensysteem zoals bij boksen. Ik stel me dit als volgt voor: Uiteraard is een doelpunt ‘punten’ waard. Veel balbezit, mooi en eerlijk iemand van de bal zetten en het nemen van hoekschoppen wordt eveneens positief gehonoreerd. Minpunten zijn er voor overtredingen, buitenspel, tijdverspilling en ‘spelletjes spelen’ (jammer voor Italianen en Argentijnen).

De voordelen lijken legio: het spel hoeft niet constant onderbroken te worden door overtredingen. Dit wordt duidelijk doordat de ‘punten’ tijdens het spelen direct opgeteld en afgetrokken worden – wellicht in beeld zoals nu de doelpunten of het balbezitpercentage. Na 90 minuten is het klip en klaar wie de winnaar is; het team met de meeste punten. We hebben geen gele kaarten meer nodig en een overtreding, oftewel een rode kaart, wordt vanzelf vertaald in minpunten. Ook er is geen sprake meer van verlenging of van die akelige strafschoppen om een team als winnaar uit te roepen (alleen maar omdat beide teams evenveel doelpunten hebben gescoord).

Immers alles kan tegenwoordig digitaal worden gemeten en (ook) achteraf bekeken. Als er dan sprake is van een duidelijk foute beslissing van de scheids- en grensrechters, kan dit alsnog aan het einde worden aangepast. Bij onterecht verlies houden zowel spelers (die zich zo nooit meer miskent hoeven te voelen) als toeschouwers er geen kater meer aan over als hun favoriete club ‘onterecht’ verliest. Tenzij die kater natuurlijk op andere wijze tot stand komt.

Zo moet het toekomstige voetbal gespeeld worden, wie kan daar nu wat op tegen hebben?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!