Galerie Zaay! wordt kunststudio Mirjam Tiggeloven

Dinsdag 26 februari 2019

Door David Levie

Margaret Bakker neemt afscheid van haar Galerie Zaay! aan de Asselsestraat. Het pand waarin ooit een zaadhandel was gevestigd blijft echter als galerie bestaan, zij het onder een andere naam. Beeldend kunstenares Mirjam Tiggeloven drukt vanaf 1 maart haar stempel op de fraaie ruimte waarin straks ook workshops plaatshebben. In het kader van leegstandsbeheer had Mirjam in de binnenstad locaties aan de Beekstraat en Marktstraat. Vanaf volgende week gaat ze huur betalen. Met als voordeel dat continuïteit zeker een jaar gewaarborgd is.

Margaret Bakker wil de zinnen verzetten. Na 6 jaar vindt ze het genoeg. ,,Ik heb vroeger in mijn werk om de 5 jaar voor iets anders gekozen. Ik zit hier nu al bijna 6 jaar. Ik wil nieuwe dingen opzetten en nieuwe dingen ondernemen.” Met veel plezier kijkt ze op de afgelopen jaren terug. ,,Ik heb ontzettend veel kunst gezien en ik heb heel veel leuke mensen ontmoet. Zowel exposanten als kijkers en klanten. Dat zijn ook mijn mooiste herinneringen. Iemand die binnenkomt en naar aanleiding van wat hij ziet z’n hele verhaal vertelt en dan opgelucht de deur uitgaat. Dan is het voor mij niet belangrijk of er iets wordt verkocht.”

Zes jaar geleden spraken wij elkaar ook. De crisis sloeg om zich heen, maar een Apeldoornse mevrouw uit de hogere onderwijskringen die ook nog verdienstelijk schilderde begon een galerie. Enige lef kon haar niet worden ontzegd. ,,Ach, ik trek meestal mijn eigen plan en dan zie ik wel hoe het loopt. De verkoop is heel wisselend geweest. December is voor galeriehouders meestal een stille periode, maar ik heb hier ook decembermaanden gekend waarin het hartstikke druk was. Ik kan wél zeggen dat je hier niet rijk van wordt.”

Een galerie met lef. Dat predicaat kreeg ze ook van een collega uit Limburg die op bezoek was. De man verbaasde zich over het werk van exposant Emiel Bruggeman, die er niet voor terugdeinst om misstanden aan de kaak te stellen. Of het nu een kerkvorst is of lid van het koningshuis, Bruggeman trekt met zijn werk fel van leer. En Margaret gaf zijn kunst in haar galerie een plek.

Heel blij

Zij was het ook die Mirjam Tiggeloven afgelopen maand benaderde om haar plek in te nemen. Een aangename verrassing voor Mirjam, die nog niet zo heel lang daarvoor haar locatie aan de Marktstraat moest prijsgeven. Echte huurders hadden zich voor het pand gemeld. Daarvoor zat ze enige jaren aan de Beekstraat. En ook nu weer kan ze aan de gang in het stadscentrum. ,,Ik zocht al een tijdje en ben ook wel wat tegengekomen, maar daaraan moest te veel gebeuren. Zoveel dat ik dat mijn man en jongens niet kon aandoen. Ik viel van mijn stoel toen Margaret mij vertelde dat haar ruimte vrijkwam. Ik ben er heel erg blij mee. Ik heb driekwart jaar vanuit huis gewerkt. Je bent niet meer zichtbaar. Ik kreeg nog wel wat opdrachten, maar je zag het toch teruglopen.”

,,Een eigen galerie waar je mensen kan ontvangen, afspraken maken oogt ook een stuk professioneler” vervolgt Mirjam. ,,En je ontmoet allerlei verschillende mensen. Dat heeft op mij een inspirerende invloed. Ik weet ook wel dat ik nu echt huur moet gaan betalen, maar dat zie ik ook als een uitdaging. Voor mij is deze plek allereerst een werkstudio waar ik ook workshops kan houden. Voor kinderen bijvoorbeeld op de woensdagmiddag. Daarnaast is het een galerie waarvoor zich exposanten kunnen aanmelden. Ik denk dat ik in grote lijnen dezelfde openingstijden aanhoud als Margaret: van donderdag tot en met zaterdag 11 tot 17 uur. Ik kan hier aan de Asselsestraat echt doorgroeien. Met Kunststudio Mirjam Tiggeloven wil ik echt gaan knallen.”

Meer informatie: www.kunststudiomirjamtiggeloven.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!