‘Geen concrete plannen auto Karst T.’

Vrijdag 17 september 2010

Door Arjan Hoefakker

Er zijn geen concrete plannen om de auto van Karst T., de dader van het Koninginnedagdrama in Apeldoorn, tentoon te stellen. Dat zegt directeur Carin Reinders van museum CODA in Apeldoorn nadat daar ophef over is ontstaan.

De auto is volgens Reinders weliswaar veiliggesteld, maar het is volgens haar nooit de bedoeling geweest om de auto de komende decennia al te laten zien. “Het is aan de opvolgers om ooit eens te bekijken of er een vorm is te vinden om er iets mee te doen.”

Hilda Huizinga, die haar broer bij de aanslag verloor, zei donderdag dat ze het walgelijk zou vinden als de auto tentoongesteld wordt. Wethouder Prinsen zegt de reactie van de nabestaanden te begrijpen. Hij vindt het nog veel te vroeg om over een tentoonstelling van de auto te praten en wil graag van het CODA horen wat de plannen zijn.

De gemeente Apeldoorn vindt elk woord dat aan de auto wordt besteed er een te veel. “Bij ons staat het belang van de nabestaanden voorop”, aldus een woordvoerder.

Koninginnedag 2009 eindigde vlak voor het defilé in Apeldoorn in een bloedbad. De 38-jarige Karst T. uit Huissen reed met zijn auto dwars door het publiek en ramde uiteindelijk monument De Naald bij Paleis Het Loo. Acht mensen, onder wie T. zelf, kwamen bij de aanslag op de leden van het koninklijk huis om het leven. Tien toeschouwers raakten gewond.

Verslaggever Arjan hoefakker van Omroep Gelderland doet verslag.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!