Geen doorstart voor de Apeldoornse Bierbrouwerij De Vlijt

Vrijdag 24 maart 2023

Door Redactie

Het is officieel het einde van de failliete Apeldoornse Bierbrouwerij De Vlijt, dat kondigt curator Bavo König aan op LinkedIn. Na twee oproepen op LinkedIn voor een nieuwe eigenaar hadden zich een aantal serieuze kandidaten gemeld. Toch durfde niemand de doorstart aan waarom er is besloten de zoektocht te staken. De brouwerij, bekend van onder andere de Veluwse Schavuyt zal nu worden ontmanteld waarna de onderdelen los zal worden verkocht of geveild.

De Apeldoornse bierbrouwerij

Sinds 2013 werd er in Bierbrouwerij De Vlijt zo’n 4000 liter ambachtelijk speciaalbier Veluwse Schavuyt per jaar gebrouwen. Niet alleen werd er aan De Vlijt gebrouwen, ook kon konden mensen een rondleiding boeken die werd afgesloten met een Veluws Schavuyt proeverij. Deze proeverij vond plaats in het proeflokaal, een ruimte naast de brouwerij met een Argentijnse bar van 100 jaar oud en acht bieren op de tap. Bavo legt uit dat De Vlijt het bier brouwde, maar dat het merkenrecht officieel bij Amazing Brands zit. Dit betekent dat het einde van de brouwerij niet het einde van Veluws Schavuyt is.

Hoop op een doorstart

Bavo König is advocaat bij König en Wever en is aangewezen als curator voor De Vlijt. Hij vertelt: “Een van de taken die je hebt als curator is kijken naar de mogelijkheden voor een doorstart. Dit heb ik gedaan van 21 december 2022 tot zo’n 1,5 week terug. Helaas heeft dit helaas geen match opgeleverd. Wel heb ik veel geïnteresseerden partijen gesproken. Als curator heb je uiteindelijk geen andere mogelijkheid meer dan overgaan op verkoop,” aldus Bavo. 

Verkoop van onderdelen

Hij legt uit dat de Brouwerij nu in stukjes wordt verdeeld en op die manier verkocht: “hierbij kun je denken aan koperen ketels, vergistingstanks, lagertanks, tap tanks, de nog aanwezige voorraad bier, een bottle machine, een inloop- of een koelcel en een etiketter station,” aldus Bavo. Op LinkedIn heeft hij een bericht geplaatst voor mensen met interesse in onderdelen van de brouwerij. Hier hebben veel geïnteresseerden zich inmiddels al gemeld. Ook laten mensen weten dat ze het jammer vindt dat de lokale brouwerij verdwijnt.

Ook nog goed nieuws

Jasper Draaijer van Proeflokaal De Vlijt laat weten dat het Proeflokaal wel doorgaat en dat zij voor de toekomst bezig zijn met plannen om uit te breiden. Hij vertelt: Wij zullen open blijven voor evenementen, vergaderingen, feesten en uiteraard proeverijen. Momenteel zijn wij bezig met het proeven van verschillende bieren, om zo toch onze 10 taps te voorzien van mooie, liefst lokale, bieren. Momenteel is er al een samenwerking ontstaan met PUIK brouwerij, zij hebben inmiddels 1 van onze taps voorzien van een mooi bier,” aldus Jasper.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!