In beeld: Richard Pool van Brouwerij Puik Bieren

Zaterdag 24 december 2022

Door Nikki Vredenberg

Een brouwerij en proeflokaal met een verhaal door een man met een verhaal. Wie aan de praat raakt met Richard Pool hoeft zich niet te vervelen. Van verhalen over defensie tot verhalen over de meubels die in Puik Bieren staan. Je kunt er uren rondkijken en bij iedere ronde iets nieuws ontdekken. In een interview vertelt Richard over bierbrouwen, defensie en nog veel meer.

Over Richard Pool:
Geboren in en op: in 1969  in Scheveningen
Verliefd, verloofd, getrouwd: verliefd op Astrid
Kinderen: 2 kinderen; een meisje en een jongen
Favoriete bier: Mijn eigen bier. Als we het hebben over biertype dan zeg ik IPA. Ik maak er een stuk of 5-6, maar mijn favoriet is Nachtzuster.
Hekel aan: mensen die niet echt zijn
Wat wilde je vroeger worden: Militair
Motto: Wie goed doet, goed ontmoet.

Wie is Richard Pool?

“Ik ben veel, ik ben druk, ik weet precies wat ik wil en ook precies wat ik niet wil. Dat is ook belangrijk. Ik ben heel echt, net als de producten die ik maak. Iemand met een duidelijke visie. Ik wist al vroeg wat ik  wilde worden en dat ben ik ook geworden. Ook als militair had ik doelen die ik allemaal bereikt heb. Als ik iets wil dan zorg ik ervoor dat het lukt. Toen ik begon met een eenmanszaak wist ik al dat ik wilde hebben wat ik nu heb. Daar zat geen twijfel in, dat ga ik gewoon doen. Ongeacht wat anderen daarvan dachten of zeiden.”

Kun je jouw carrière pad samenvatten?

“Ik heb veel gedaan, heel veel. Naast defensie heb ik altijd een andere banen gehad of studie gevolgd. Toen ik wilde fotograferen ging ik naar de fotovakschool, ik heb biochemie gestudeerd en veel in de horeca vertoefd en gewerkt. Als ik iets wil weten dan leer ik het.”

Waarom ben je bier gaan brouwen?

“Bij defensie heb ik ook van alles gedaan. Van infanterie tot genie, maar ook psyops. Naast dat carriere pad liep altijd nog een weg. Ik wist dat ik goede bieren wilde maken. Ook omdat bier verbindt. Tijdens oefeningen met andere landen zorgde ik er altijd voor dat we bij elkaar kwamen. Dan gingen we met z’n allen naar een lokale brouwerij waar ik dan wat vertelde over bier. De groep bestond uit verschillende culturen, maar ook rangen. Als je het bijvoorbeeld over een Amerikaanse corporaal en officier hebt, die praten niet met elkaar. Plan een dag tijdens een oefening in als burger, dan verloopt de oefening daarna heel anders. Mensen kijken op een andere manier naar elkaar.”

Hoe is Brouwerij & Proeflokaal Puik Bieren ontstaan?

“Ik zat vroeger in Vught op de kazerne en daar organiseerde ik altijd bierproefavonden. Bezig als ik altijd ben zat ik natuurlijk ook in de barcommissie. Op een gegeven moment was ik klaar met het aanbod. Ik wilde mooie bieren maken. Toen ze op de kazerne vroegen waarom ik geen eigen brouwerij begon, ben ik daarover na gaan denken. Ik heb een duidelijkde mening en ik wilde ook gewoon beter. Ik ben een eenmansbedrijf begonnen: Puik Bieren in 2015. Tijdens het bierfestival stond ik met drie eigengemaakte bieren. Ik stond toen ook gelijk in de krant.”

“Het woord ‘Puik’ staat voor beter dan goed. Dat wil ik zijn. Daarnaast is het natuurlijk een goed woord om te onthouden. Kort en krachtig. Toen ben ik meer concrete plannen gaan bedenken. Ik wilde iets nieuws neerzetten in Apeldoorn. Een unieke plek met veel vaste gasten. Nu ben ik van een eenmanszaak naar een team van vijftien gegaan.”

Waarom in Apeldoorn?

“Astrid en ik wonen in Apeldoorn. Mijn kinderen zijn hier geboren en gaan hier naar school. Het leek mij ook wel mooi om Apeldoorn een beetje op te schudden. Nu komt de één voor de pubquiz, de ander voor de optredens, veel gasten komen terug. Het bier is uniek, we serveren eten en het personeel is super begaan. Echt een huiskamer gevoel.”

Hoe heb je leren brouwen?

“Eerst heel veel proeven, gewoon door de jaren heen. Toen kwam ik eigenlijk uit bij La Chouffe, destijds waren er andere eigenaren en eigenlijk is La Chouffe van toen niet te vergelijken met La Chouffe zoals we het vandaag kennen. Maar goed, zij hadden een klein tentje in Achouffe, in België. Toen ik daar was raakte ik met hen in gesprek en toen ben ik anders gaan kijken naar bieren. Ik ben redelijk goed in proeven. Je kunt het een beetje vergelijken met een goede kok, je moet de juiste smaken bij elkaar vinden. Dat kan ik goed. Ik ben daarna nog vaak naar Achouffe gegaan, ik wilde mijn bier op dezelfde methode maken. Toen ben ik begonnen met brouwen.”

“In het begin was ik dus vooral veel aan het uitzoeken. Dat is wie ik ben. Ik wil alles weten. Ik heb verschillende installaties onderzocht en geprobeerd tot ik er één had die ik wilde. Met mijn biochemische achtergrond weet ik wat temperaturen met smaken doen. Als ik enthousiast ergens over ben dan wil ik er alles van weten. Zo leerde ik steeds beter wat wel en niet bij elkaar paste. Ik begon met het brouwen van kleine batches en ondertussen wordt alles gebrouwen in grote ketels. Ik experimenteer nog steeds. En ik heb er heel veel uur in gestopt. Ik kan goed overdrijven wat dat betreft. Ik werkte vaak wel meer dan 100 uur per week met twee fulltime banen. Dat heb ik lang volgehouden, maar dat gaat nu wel veranderen.”

Ben je een echte ondernemer?

“Ondernemen zit wel in mij, ik heb het altijd al gedaan. Het initiatief nemen, dat met name. Als militair heb ik leren leidinggeven en snelle beslissingen leren maken. Ik maak af waar ik aan begin, zo sta ik in de wereld. Als mensen zeggen dat iets niet kan, dan triggered mij dat alleen maar meer om het tegendeel te bewijzen. Bij defensie heb ik ook risico’s leren nemen en kansen pakken. Dit zijn allemaal ook handige skills voor ondernemen. Ik kreeg vaak te horen dat Puik bieren niet zou werken in Apeldoorn, dat Apeldoorn niet hip genoeg is. Ondertussen heb ik bijvoorbeeld een samenwerking met Gigant waarbij we onze bieren en bandoptredens uitwisselen. Dat is vanzelf gaan rollen. Ondernemen heeft ook tijd nodig.”

Hoe leren mensen jullie kennen?

“Mensen uit heel Nederland weten ons te vinden en komen ook regelmatig terug, maar in Apeldoorn zijn we nog relatief onbekend. In het Noorden kennen ze ons vooral heel goed omdat we ook veel samenwerkingen doen met de brouwerijen in het Noorden. Zo staan we jaarlijks op het Blues en brews festival in Drachten. Mensen die daar kennis maken met ons pakken de trein en bezoeken ons.”

“We vinden het leuk om andere brouwerijen te leren kennen. Wel echte brouwerijen, niet van de grote fabrieken. Af en toe verkopen we bier van een andere brouwerij die we direct kennen. We ruilen dan een fust zodat zij ons bier weer verkopen. Mensen die ons bier daar proeven komen ons dan ook weer bezoeken.”

Organiseren jullie ook evenementen?

“Mensen komen bij ons in het proeflokaal om onze bieren te proeven en te beleven. We hebben ook wel eens een bierproeverij gecombineerd met foodpairing en dan bijvoorbeeld met op de achtergrond iemand die vinylplaatjes draait. Daar kunnen mensen zich dan voor inschrijven. We kijken altijd goed naar wat er gaande is in de stad en proberen het tegenovergestelde aan te bieden. Staan er veel drukke evenementen gepland? Dan organiseren wij iets rustigs. Bij ons kun je terecht voor rustig bier drinken, maar ook voor de Puik Pub Quiz, voor allerlei soorten live muziek en nog veel meer eigenlijk.”

“We hosten ook veel groepen. December is de maand van nieuwjaarsborrels en er zijn veel bedrijven die dat bij ons houden. Niet alleen bedrijven uit Apeldoorn, ook uit Amsterdam. We hebben ook al een aantal borrels na begrafenissen gehost. Dat waren groepen die niet aan de koffie en cake wilden, maar juist in een gezellig ruimte met een biertje wilden proosten op het leven.”

Kun je iets vertellen over de inrichting van de zaak?

“Toen ik hier begon hebben veel bedrijven ons benaderd om het voor ons in te richten, maar ik had altijd al in mijn hoofd hoe het eruit moest gaan zien. Wij hebben het dus zelf gedaan. Het is een tent met een verhaal. De lampen boven de bar zijn gemaakt van fusten en de lampen bij de ingang komen uit een bunker in Berlijn. Naast de bar hangt een bunker telefoon uit de DDR tijd. Daar staat ook een tafel die ik heb gekregen van de Explosieven Opruimings Dienst (EOD). De tap is elf meter lang en heeft 25 tappunten. Dat vind je nergens anders. De hoge tafels met stickers hebben ieder een thema, één tafel is bedekt met stickers van bandjes die ik heb gezien, een ander is met eigen bierflesetiketten, en de derde is bedekt met defensie stickers van eenheden waarmee ik heb gewerkt. Ik ben nog bezig met een bierspel, die komt weer op een andere tafel. De lamp die er het minst tussen past is die kristallen lamp links na de ingang. Die komt uit De Hangar, die jeanswinkel die naast ons zat. Ik heb toen eens tegen Theo gezegd, als jij stopt hang ik dat lelijke ding bij mij op.”

“En dan de muurschildering natuurlijk, die is niet te missen. Het model komt uit Leiden, de meeste tattoo’s die je ziet zijn ook van haar, maar die links boven bijvoorbeeld, is de Puik Gekko, een karikatuur van mezelf. De helm die ze draagt is nageschilderd van mijn eigen helm.”

Wat maakt jullie, naast het interieur en de unieke biertjes, eigen?

“Wij gaan voor het ‘wij’ gevoel, echt een soort huiskamergevoel, lekker knus. Onze bieren hebben een eigen Puik karakter: volmoutig en waar het mag lekker hoppig. Alles wat we aanbieden is van goede kwaliteit en uniek. We zijn een bierbrouwerij, maar ook over de wijnen is heel goed nagedacht. We hebben in Apeldoorn gekeken wat iedereen om ons heen aanbiedt en bieden iets anders aan. Hetzelfde geldt voor de frisdranken, wij bieden niet de standaard merken aan.”

Hoe ziet jouw week eruit?

“Veel werken. Eerder deed ik fulltime defensie en in de avonden en weekenden werkte ik in de brouwerij. Nu ga ik naar 20 uur Defensie en de rest van de tijd stop ik in mijn eigen bedrijf en mijn gezin. Ik draai nog twee functies bij defensie en dan is het mooi geweest.”

Heb je een boodschap voor anderen?

“Wees altijd eerlijk. Dingen zijn niet altijd eerlijk verdeeld, daar weet ik alles van, maar er zijn altijd meer wegen om ergens te komen.”

“Als je het dan hebt over ‘wie ben je en waarom doe je wat je doet?’ Al die dingen zitten daar ook in. Ik heb deze zaak niet neergezet omdat ik miljonair wil worden. Ik wil iets geven waar meerdere mensen iets aan hebben. Niet alleen mijn personeel en ik.”

Heb je hobbies, anders dan bierbrouwen?

“Vroeger reed ik veel motor, dat ben ik weer gaan doen. Ik kan daar goed van genieten.  Ik heb nu een Harley, dat past goed bij mijn leeftijd. Vroeger had ik meer van die racers. Dan wilde ik net zo hard op de weg als dat het ging ik mijn hoofd. Omdat ik altijd zo druk ben. Nu heb ik een motor gekozen waarop ik langzaam moet rijden. Er zit ook geen radio op en ik leg mijn telefoon achterin. Ik ben dan echt alleen maar bezig met motorrijden.”

Wat staat er op de planning?

“Op kerstavond organiseren we een hele relaxte avond bij Puik Bieren. Europees biersommelier Sander komt langs en koppelt samen met Team Puik zes bieren aan zes kleine gerechtjes die geserveerd worden die avond. Hij vertelt er dan ook van alles over. Uiteraard kunnen mensen ook andere bieren proeven en drinken.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Doorgaan waarmee we nu zijn begonnen, de bekendheid van Puik vergroten en meer evenementen organiseren. Ook gaan we dit jaar meedoen aan bierwedstrijden. Maar voor nu wil ik vooral groeien als bedrijf. We hebben een lastige tijd achter de rug met corona, de energiecrisis en noem maar op. Ik heb zin om vaste gasten en nieuwe gasten te ontvangen bij ons, om verhalen te horen en nog veel meer.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!