Geen gemeenschapsgeld meer voor evenementen en festivals

Zaterdag 18 juni 2011

Door Randy Gasper

Naar aanleiding van het bericht dat we het EK Baanwielrennen op de baan nu ook in Omnisport krijgen, reageerde ik enthousiast. Totdat ik las dat Libema – eigenaar en organisator – ook de gemeente vraagt om geld. Ik lees namelijk in De Stentor dat door het terugtrekken van Litouwen, Libema meteen in het gat is gesprongen om de organisatie van het EK over te nemen. Heel ambitieus, maar ook een beetje visieloos. Litouwen krijgt o.a. de financiën niet rond en zegt: we doen het niet. Libema zegt: mooi, wij doen het, we hebben het en nu even kijken hoe we dat gaan betalen.

Wat mij het meest raakt in het artikel van De Stentor zijn de woorden van Martin de Kok, die verantwoordelijk is voor het binnenhalen van het EK. Ik quote: ,,De boodschap van burgemeester De Graaf tijdens het WK was ook heel duidelijk. Het kan niet zo zijn dat Omnisport nu voortaan leegstaat en dat er geen grote evenementen meer plaatsvinden.’’ Door die opmerking ben ik als ondernemer even het spoor bijster. Want zegt hij nu met andere woorden: “Wij als commerciële onderneming organiseren het EK Baanwielrennen omdat wij dit willen, maar de burger gaat naast entreegeld nog even extra betalen, anders organiseren wij niets meer?”

Beetje vreemde beredenering en daar ontstond een leuke discussie over op Twitter. Ik ben het namelijk met diverse andere ondernemers eens, dat dit niet de denkwijze kan zijn van een commerciële organisatie om in tijden van bezuinigen belastinggeld te vragen. Zeker niet als je eerst doet en dan vraagt. Zeker niet als je de burger enigszins onder druk zet, door te zeggen dat er dan niets meer komt. Misschien niet zo bedoeld. Ik ben als Pro-Apeldoorner erg van dit soort evenementen, maar als we burgergeld gaan uitgeven, ben ik wel kritisch. Neem de visieloze subsidie aan de lokale omroep, toch mijn stokpaardje. Het hoeft van mij geen winst op te leveren, maar wat levert het wel op? Draaien we breakeven, leidt het evenement werkelijk tot meer exposure en dus meer toerisme… wat zijn de resultaten van het WK geweest? Wat krijgt de burger er allemaal voor terug? Feiten en cijfers graag. Want nu speculeer ik maar wat.

Voordat we dus als gemeente geld gaan uitgeven, welke visie en beleid is er gekoppeld aan deze impulsieve actie van Libema? Ik wil het Libema niet lastig maken, maar ik wil wel heel graag dingen weten. Ik ben geen journalist, slechts blogger, dus reageren mag. In de tussentijd vraag ik een ieder hier te reageren op een algemene stelling van één van de reageerders op Twitter m.b.t. festivals en evenementen.

Inleiding:

“Onderneem, kijk of er vraag naar is, bereken de kosten/opbrengsten zonder gemeenschapsgeld. Is de balans negatief, dan houd het op met de betreffende festivals en evenementen.”

Stelling:

Geen gemeenschapsgeld meer voor evenementen en festivals.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!