Geluidsoverlast nummer 1 bij burenruzies in Apeldoorn

Dinsdag 14 april 2015

Door Redactie

Stimenz meldt dat in 2014 er 123 meldingen bij het bureau Buurtbemiddeling zijn binnengekomen. Naast de meldingen van de politie en de woningcorporaties, weten de burgers de weg naar buurtbemiddeling te vinden (48% van de meldingen). Van het aantal afgesloten bemiddelingen (95) in 2014 is 64% positief opgelost en bewijst Buurtbemiddeling wederom dat het een succesvolle interventie is om burenruzies doeltreffend op te lossen. Dit is te lezen in het jaarverslag van Bureau Buurtbemiddeling Apeldoorn.

De meest voorkomende oorzaken voor burenruzie zijn: geluidsoverlast door personen of apparatuur, het al dan niet snoeien van groen op de erfafscheiding, pesterijen en onenigheid over parkeren. Niet alle zaken zijn geschikt voor buurtbemiddeling, 20 meldingen zijn terug- of doorverwezen naar de woningcorporatie, wijkagent of andere instanties. Van de 61 opgeloste conflicten, is 60% door de inzet van de vrijwillige buurtbemiddelaars positief afgesloten. De andere zaken zijn met behulp van advies opgelost.

Een conflict is opgelost als uit nazorg blijkt dat de relatie tussen de buren is verbeterd. Bijvoorbeeld doordat er afspraken zijn gemaakt hoe de overlast verminderd kan worden en men elkaar weer groet.

Ontwikkelingen
Buren namen in 48% van de gevallen zelf contact op met Buurtbemiddeling Apeldoorn. Dit is een positieve ontwikkeling in het kader van zelfredzaamheid. Wijkagenten en verhuurders zijn daarnaast de belangrijkste verwijzers bij conflicten tussen buren. In 2014 kwamen de meldingen evenredig verdeeld over de stadsdelen en de dorpen binnen. Alleen bewoners van het centrum namen relatief weinig contact op met Buurtbemiddeling.

Psychische aandoeningen spelen vaker een rol bij burengeschillen. En ook problemen die mensen hebben omdat ze bijvoorbeeld werkloos zijn, schulden hebben of hun huis niet verkocht krijgen, zijn factoren die mee kunnen spelen bij het ontstaan van burenruzies.

Sinds 2013 biedt Bureau Buurtbemiddeling Apeldoorn buren de mogelijkheid een kort coachtraject te volgen. Dit wordt aangeboden wanneer een van de buren blijft zitten met een niet opgelost conflict. Het jaarverslag is op te vragen via info@buurtbemiddeling.nu.

Problemen met de buren? Komt u er zelf niet uit met uw buren? Stuur een mail naar info@buurtbemiddeling.nu of bel 055-5274880.

Bureau Buurtbemiddeling Apeldoorn is een initiatief van de gemeente Apeldoorn, gezamenlijke wooncorporaties, de politie en Stimenz.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!