Gemeente start met cliëntgesprekken Awbz

Donderdag 17 april 2014

Door Redactie

Medea Huisman

Per 1 januari 2015 wordt de huidige Awbz-begeleiding overgeheveld naar gemeenten.

Ter voorbereiding wil de gemeente Apeldoorn in gesprek met alle huidige cliënten die gebruik maken van begeleiding. Hiervoor heeft de gemeente toestemmingsverklaringen, voor het opvragen van informatie over de huidige begeleiding, verzonden aan alle zorgaanbieders. De zorgaanbieders hebben deze verspreid onder hun cliënten. Er is veel interesse voor een persoonlijk gesprek: inmiddels hebben 1.100 van de 2.200 cliënten met Awbz-begeleiding aangegeven een gesprek te willen.

In mei starten de persoonlijke gesprekken

De gemeente start in mei 2014 de persoonlijke gesprekken met de cliënten die een toestemmingsverklaring hebben ingevuld en interesse hebben getoond voor een gesprek. Deze cliënten krijgen een uitnodiging van de gemeente. De overige cliënten krijgen op een later moment een uitnodiging. De gemeente gaat namelijk gefaseerd starten. Vanaf half mei worden maandelijks maximaal 100 gesprekken gevoerd. Na een tussentijdse evaluatie in augustus volgt de fasering en planning van de gesprekken t/m 2015. De gemeenteraad wordt vervolgens geadviseerd over de verdere wijze van uitvoering van de persoonlijke gesprekken.

Wethouder zorg Paul Blokhuis: “Wij zijn verheugd dat zoveel mensen hun toestemmingsverklaring hebben ingevuld en graag in gesprek willen met de gemeente. Ik ben ook blij met de samenwerking met de zorgaanbieders. Samen kunnen we zorgen voor een zorgvuldige voorbereiding op de nieuwe taak die wij er bij krijgen. De gesprekken vormen een flinke klus; het is goed dat wij er nu snel aan kunnen beginnen.”

Het persoonlijk gesprek

In het gesprek gaat de gemeente kennismaken met de cliënt, informatie verstrekken aan de cliënt en informeren naar de huidige ondersteuning. Daarnaast bespreekt de gemeente op welke terreinen op dit moment nog ondersteuning gewenst is. En wat de cliënt, de sociale omgeving of de gemeente daarin kan betekenen.

De persoonlijke gesprekken worden gevoerd door een consulent van de gemeente en een externe gespreksvoerder van een zorgaanbieder met kennis van de cliëntgroep. Daarnaast begeleiden drie gesprekscoördinatoren met uitgebreide kennis over zorg de gespreksvoerders. Het gesprek vindt bij de cliënt thuis plaats.

Recht op ondersteuning in 2015

In de nieuwe wet staat dat iedereen die op 1 januari 2015 zorg ontvangt, ook in 2015 zorg houdt (tenzij de indicatie eerder afloopt).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!