Gender

Dinsdag 12 januari 2016

Door Redactie

Het ligt vast ook aan mij, maar overal lees ik over onderwerpen die raken aan de verschillen tussen mannen- en vrouwenrollen. Meest recent de perikelen in Keulen die gelijk ook weer gelinkt worden aan culturele verschillen in de omgang tussen de seksen.

Het is nog geeneens 100 jaar geleden dat in Nederland het vrouwenstemrecht werd ingevoerd. Studeren voor meisjes begon voorzichtig rond dezelfde tijd en de afspraken over werk en betaling zijn in Nederland nog steeds niet gelijk getrokken. Kerkelijke Nederlanders lopen zeker niet voorop in de vrouwenemancipatie.
Gelijkwaardig, maar niet gelijk, dat is de overheersende opvatting in Nederland. Maar wat leren we onze jeugd over de onderlinge omgang? Ik was best een beetje geshockeerd toen ik zaterdag in de V&D op de schoolartikelen-afdeling een versiering aantrof met ‘true love’, zie foto, waarbij het hart van de vrouw zich bij haar borst(en) bevindt en bij de man ter hoogte van zijn kruis. Vlak onder het vernis van onze cultuur zit ook nog steeds de opvatting dat jongemannen ‘testosteronbommen’ zijn en dat vrouwen voor hun veiligheid dus bepaalde situaties uit de weg moeten gaan.

Wanneer leren we aan jonge mannen dat zij verantwoordelijk zijn voor hun eigen daden en dat ze met meisjes omgaan, zoals zij willen dat er met hun eigen moeder, zus of dochter wordt omgegaan?

Respect.

Jeannet Huizing, fractievolger ChristenUnie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!